Fantasztikus idővel lett világbajnok az izraeli atlétika egyik legnagyobb tehetsége

Blessing Afrifah 200 méteren futott olyan időt az U20-as világbajnokságon, aminél jobbat eddig csak ketten tudtak ebben a korosztályban. Az egyiküket Usian Boltnak hívják.

Blessing Afrifah a kolumbiai Caliban zajló U20-as atlétikai világbajnokságon a 200 méteres síkfutás döntőjében futott 19:96-os időt, amivel, ha szorosan is, de megnyerte az aranyérmet. Az izraeli atléta csupán hat ezredmásodperccel előzte meg botswanai ellenfelét, akit hatalmas hajrával az utolsó 50 méteren sikerült utolérnie. A két futó egyszerre lépte át célvonalat, és hosszú percek vizsgálatát követően derült ki, hogy Afrifah a győztes.

A 19:96 nemcsak új világbajnoki csúcsot jelent, de ez minden idők harmadik leggyorsabb futása, amit bárki elért 200 méteren a 20 éven aluli korosztályban. Eddig csak Usian Bolt (19:93) és az amerikai Erriyon Knighton (19:49) tudott ennél jobbat futni.

A 18 éves Afrifah Izraelben született ghánai bevándorlók gyermekeként. 2010-ben családjával állandó letelepedési engedélyt kapott, miután a kormány úgy döntött, nem kell elhagyniuk az országot a vendégmunkások Izraelben született gyerekeinek. Ramat Ganban tanult, az iskolai atlétikai versenyeken tűnt ki tehetségével, így került a Maccabi Tel-Aviv atlétikai szakosztályához, amelynek a mai napig is versenyzője.

A nyilvánosság is kellett ahhoz, hogy izraeli állampolgárságot kapjon 18 éves kora előtt, és képviselni tudja Izraelt a nemzetközi versenyeken. Tavaly Tallinnban az U20-as Európa-bajnokságon még éppen csak lemaradt a dobogóról, akkor elizgulta a döntőt, ahová a legjobb idővel jutott be. Idén a világbajnokságon azonban minden összejött neki, így született meg a fantasztikus 20 másodpercen belüli eredmény, ami még őt magát is meglepte.

Blessing Afrifah

„Nincsenek szavak, egyáltalán nem számítottam erre” – idézi a Haaretz a fiatal atlétát, aki a verseny után beszélt a győzelméről.

„Ez volt az álmom, és örülök annak, hogy valóra vált. Nagyon boldog vagyok, esélytelen, hogy el tudjak ma este aludni. Nem számítottan egyáltalán arra, hogy ilyen szintre jutok, 20 másodperc alatt futni, ez egy teljesen más világ, senki sem számított erre”

– lelkendezett Afrifah.

Az izraeli sprinter 19:96-os eredménye az idei legjobb egész Európában, nem csak a 20 éven alattiak, de a felnőttek közül sem futott még senki gyorsabban 200 métert ebben az évben. Augusztus közepén Münchenben atlétikai Európa-bajnokságot rendeznek, ahol Afrifah is rajthoz fog állni, immáron a felnőttek között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp