Tajvan, USA, Oroszország, Izrael – hol van mindebben Izrael?

Míg Európában a hidegháború a Szovjetunió bukásával ért véget, Kelet-Ázsiában nem. A Jerusalem Post elemzése.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, globális válságot robbantva ki.

Az invázió távol volt Izraeltől, semmi köze sem volt Izraelhez, sem a zsidókhoz. Igaz, mindkét országban jelentős zsidó lakosság él, és Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke is zsidó, de ez egy olyan válság volt, amelytől Izrael – azon túl, hogy támogatja az Egyesült Államokat és a Nyugatot abban, hogy elítéli Oroszországot a támadás miatt – távol maradhatott volna, írja a jpost.com hasábjain Herb Keinon.

Úgy döntött, hogy mégsem.

Ehelyett Naftali Bennett akkori miniszterelnök Izraelt az akció élére állította, és felajánlotta Jeruzsálem jószolgálati közvetítését. Izrael jó kapcsolatokat ápolt mindkét országgal, és Bennett nyílt és jó kommunikációt folytatott Zelenszkijjel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Aztán eltelt hat hónap, és a világ egy újabb globális válság küszöbén áll, ezt Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnökének szerdai tajvani látogatása váltotta ki. Kína katonai lépésekkel fenyegeti válaszul, Washington pedig azt tanácsolja Pekingnek, hogy ne tegyen semmi elhamarkodott dolgot.

Izraelben pedig ismét vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy mivel Izrael kiváló kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, és jóban van Kínával és Tajvannal is, segítenie kell a feszültség csökkentését.

Azonban Matan Vilnai volt kínai nagykövet szerint ebbe a konfliktusba már tényleg nem szabad belekeveredni. Ez nem Izrael harca. Ennek semmi köze Izraelhez. Ez része a bonyolult amerikai-kínai kapcsolatnak. Ki kell maradni belőle – amennyire csak lehetséges.

Noha az orosz-ukrán háborúnak Izraelre nézve is lehetnek következményei – mind Oroszország domináns szíriai jelenléte, mind a nagyszámú oroszországi zsidó közösség miatt – Vilnai szerint a tajvani amerikai-kínai válságnak nincs következménye Izraelre nézve.

„Kívül vagyunk a képen. Ez egy bonyolult kérdés a kínai és az Egyesült Államok között. Nem kapcsolódik hozzánk.”

Kína harcias fenyegetései ellenére Vilnai szerint nem valószínű, hogy Peking bármilyen katonai lépést fog tenni Pelosi látogatása miatt.

A kínaiak, akik Tajvant renegát tartománynak tekintik, amelyet reményeik szerint végül ellenőrzésük alá vonhatnak, „megteszik, amit kell [a pelosi látogatás eredményeként], de nem fognak háborúzni emiatt”. Vilnai szerint a kínaiak a végsőkig feszítik a húrt, „hogy mindenkinek megmutassák, hogyan viszonyulnak Tajvanhoz”.

Vilnai, aki több mint négy évig volt Izrael kínai nagykövete, azt mondta, az ország vezetői „felelősek”, és teljesen tisztában vannak a katonai konfrontáció jelentőségével. Míg Európában a hidegháború a Szovjetunió bukásával ért véget, Kelet-Ázsiában nem, és ami jelenleg ott zajlik, az valami ilyesmi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp