Lapid Izrael állítólagos atomfegyvereire hivatkozva figyelmeztette Teheránt

Az izraeli miniszterelnök tovább folytatta elődei „kétértelmű”, a nukleáris képességeket nem tagadó, de nem is elismerő politikáját.

Jair Lapid – a Times of Israel tudósítása szerint – Teheránt figyelmeztette Izrael állítólagos atomfegyvereire hivatkozva az Izraeli Atomenergia Bizottság (IAEC) új vezetőjének beiktatási ünnepségén hétfőn. A kormányfő azt mondta, hogy Izrael hadműveleti lehetőségei védelmi és támadó képességekből állnak, valamint abból, amit a külföldi média hajlamos „egyéb képességeknek” nevezni.

Jair Lapid

„Ezek az »egyéb képességek« tartanak életben bennünket, és a jövőben is életben is fognak tartani, amíg mi és gyermekeink itt élünk”

– mondta Lapid. Ezzel a helyi lapok szerint nyilvánvalóan a nukleáris fegyverekre célzott, melyek birtoklását Izrael hivatalosan nem erősítette meg.

Az eseményen felszólalt Naftali Bennett helyettes miniszterelnök is, aki távozott a kormányfői posztról, de továbbra is kezében tartja az „iráni ügyeket”. Bennett hangsúlyozta, hogy Izrael az elmúlt évben keményen dolgozott az iráni fenyegetés ellensúlyozásán, és „hatalmas erőforrásokat” fektet ezekbe az erőfeszítésekbe.

Az elmúlt hónapokban számos, atomtudósok és nukleáris létesítmények elleni merényletet és támadást tulajdonítottak Izraelnek Iránban, bár Jeruzsálem ritkán vagy egyáltalán nem vállalta nyilvánosan ezeket az akciókat.

Az ünnepségen Zeev Snir köszönt le hét év után az IAEC-elnöki posztjáról. Mose Edrinek adta át a helyét, akit Bennett nevezett ki a tavaly júniustól idén június végéig tartó miniszterelnöksége idején.

Teherán “képes atombombát építeni” – mondja Khamenei tanácsadója – Kibic Magazin

Ugyanakkor Joe Biden múlt heti izraeli látogatása során semmilyen konkrét ígéretet nem tett arra, hogyan kívánja megfékezni az iráni nukleáris törekvéseket. Teherán műszakilag képes atombombát készíteni, de még nem döntötte el, hogy megépítse-e – mondta Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető tanácsadója vasárnap az al-Dzsazíra arab szolgálatának.

Lapid kijelentései akkor hangzottak el, amikor a világhatalmak megpróbálnak tárgyalni Iránnal a 2015-ben létrejött, majd 2018-ban az Egyesült Államok kivonulása miatt összeomlott nukleáris megállapodás újjáélesztéséről, amelynek célja Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozása.

Az izraeli kormányfő beszédének idején New Yorkban időszakos áttekintő konferenciát tartanak azok az országok, melyek 1970-ben aláírták az önkéntes atomsorompó-szerződést, melyhez Izrael nem csatlakozott. Jeruzsálem hagyományosan nem erősíti meg és nem is tagadja, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és többször is kijelentette, hogy fenntartja magának a jogot, hogy csapást mérjen Iránra, hogy ezzel megakadályozza annak nukleáris fegyverhez jutását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp