Jeruzsálemben tart vallásközi kosárlabda-tábort az NBA török sztárja

A tábor célja, hogy megmutassák a résztvevő zsidó, muszlim, keresztény és drúz gyerekeknek, hogy milyen fontos a különböző vallású emberek kölcsönös tisztelete.

Enes Kanter Freedom, a pályán kívüli aktivizmusáról ismert muszlim török NBA-játékos jelenleg Izraelben tartózkodik, ahová egy vallásközi kosárlabda-tábort szervezett, írja a JTA.

Enes Kanter Freedom

Az Enes Kanter Freedom Unity Basketball Camp elnevezésű eseményt július 26. és augusztus 5. között a jeruzsálemi YMCA-ban rendezik meg. A táborban – amely több izraeli és amerikai civil szervezet támogatásával valósul meg – 40 zsidó, muszlim, keresztény és drúz gyermek vesz részt a 10-15 éves korosztályból.

„Hiszem, hogy a sportot felhasználhatjuk a tolerancia, a tisztelet és az együttélés előmozdítására”

– mondta a Kanter Freedom a Jerusalem Postnak. „Azzal, hogy összehozzuk a gyerekeket a kosárlabdapályán, megmutathatjuk nekik, milyen fontos, hogy tiszteljük a különböző vallású embereket, miközben bajtársiasságot építünk és kapcsolatokat teremtünk.”

A táborban részt vesz az Auburn Egyetem férfi kosárlabdacsapata is, amely egy 10 napos Birthright for College Basketball elnevezésű kiránduláson tartózkodik Izraelben.

Kanter Freedom eddig öt csapatban játszott NBA-karrierje során, jelenleg szabadügynök. A 208 centis center aktívan kiáll az emberi jogokért, különösen Kínában és hazájában, Törökországban, ahol Fethullah Gülen támogatása miatt letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

2019-ben a Kanter Freedom egy hasonló kosárlabdatábort szervezett Brooklynban zsidó és muszlim gyerekek számára. Idén pedig egy brooklyni muszlim iskolában segített egy holokauszt-oktatási program lebonyolításában.

„Nevelni fogom a gyerekeinket, hogy legyen némi empátiájuk, hogy legyen némi együttérzésük, hogy bele tudják képzelni magukat mások helyzetébe, hogy jobban megértsék őket”

– mondta Kanter Freedom a múlt hónapban a New York Jewish Weeknek. „Ha megértesz más vallásokat vagy kultúrákat, ha jobban megismered őket, annál jobban fogod őket tisztelni és szeretni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp