A roma holokausztra emlékezett az Élet Menete Alapítvány

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen egy ukrajnai roma túlélőt is vendégül láttak.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát, főként gyermekeket és nőket gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban. Kedd délelőtt rájuk, valamint arra az 500 ezer – 1,5 millió roma emberre emlékezett az Élet Menete Alapítvány és a Phiren Amenca a budapesti Vasúttörténeti parkban, akiket a második világháború alatt táborokban, mezőkön és jelöletlen árkokban gyilkoltak meg Európában.

 

Az Élet Menete vagonkiállításánál tartott megemlékezésen többek között részt vettek: Verő Tamás főrabbi, Nemeshegyi – Horvát György a Hatvani Baptista Gyülekezet Lelkipásztora, Erdélyi Csaba Rákospalotai Evangélikus lelkész, Dr. Váradi Endre a Baptista teológiai akadémia főiskolai docense, Király Márk a Hit gyülekezete Országos Roma Misszió szóvivője, lelkésze.

Az esemény vendége volt Mariia Siemak, aki ukrajnai romaként élte túl a holokausztot.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az ukrajnai romák befogadására szólította fel az Európai Unió tagállamait Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos. Az MTI tudósítása szerint Dalli felidézte: a nácik az európai roma népesség csaknem felét pusztították el.

A mai napig tabutéma a roma holokauszt – Kibic Magazin

Vajon mit tesznek és mit tehetnek egymásért a zsidók és a cigányok? Lehetséges-e egymás támogatása, a kisebbségek összefogása közös célok érdekében? Beszélgetés Dés Júliával, a Haver és Szénási Szilviával, az Uccu Alapítvány vezetőivel. PODCAST. A zsidók elleni előítéletekkel foglalkozó Haver és a cigányokkal kapcsolatos sztereotípiák ellen küzdő Uccu Alapítvány együttműködése azt mutatja, hogy igen.

Kijelentette:

„a gyűlölet és a cigányellenesség egy halálos keverék, amely tétlenségünk esetén újból hihetetlen tragédiákat okozhat”.

Elmondta, hogy felszólította az uniós tagállamokat az ukrajnai háború elől menekülő romák befogadására. Ez összhangban van azokkal a kötelezettségvállalásokkal, amelyek a romákra vonatkoznak az uniós stratégiai keretekben – húzta alá. Bejelentette a romaügyekért felelős miniszterek őszi találkozóját, amelyen megvitatják az ukrajnai roma menekültek helyzetét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp