Gyermekelhelyezési ügyben hozott salamoni döntést egy rabbinikus bíróság

Az elvált szülők nem tudtak megegyezni abban, kinél legyen a nyolcéves gyerek állandó lakhelye, a rabbik egy nem mindennapi döntéssel oldották meg a problémát.

A probléma a következő volt: egy nyolcéves fiú édesapja a Tel-Aviv közelében lévő Rehovot városban lakik, az édesanya a Jeruzsálem melletti Maale Adumim településen. Az elvált szülök pedig már évek óta nem tudtak megegyezni abban, hol legyen a gyerek állandó lakhelye, ezért a fiúnak folyton ingáznia kell a két város között.

Rabbinikus bíróság Izraelben (A kép illusztráció)

Rehovot rabbinikus bírósága ezen a héten hozott egy rendhagyónak semmiképp nem nevezhető döntést az ügyben, amely valamennyire emlékeztet Salamon király híres ítéletére. Ebben a bölcs uralkodó úgy tett igazságot, hogy egy újszülött kettévágását javasolta annak a két asszonynak, akik mindketten azt állították, hogy övék a csecsemő.

A mostani döntés során a gyerek kettévágása nem merült fel, a rabbinikus bíróság ehylett azt mondta ki, hogy a gyereknek a két szülő lakhelye között félúton található Modiin városába kell költöznie. Valamint az a szülő kaphatja meg az állandó felügyeleti jogot, amelyik hajlandó vele odaköltözni. Ha mindketten odaköltöznek, akkor a gyerek közös felügyelet alá kerül.

Az esetről hírt adó Ynet úgy tudja, az édesapa rögtön beleegyezett a költözésbe, míg az édesanya egyelőre nem hajlandó erre. Az édesanyja ügyvédje szerint nem lehetséges, hogy egy rabbinikus bíróság szabja meg egy szülőnek és egy kiskorúnak, hogy hol éljenek.

A bíróságot vezető Cion Askenázi rabbi szerint a döntés kizárólag a gyermek jólétét szolgálja. A gyereket ezzel megkímélik attól, hogy hosszú órákat kelljen állandóan utazással töltenie, és lesz ideje arra, hogy baráti kapcsolatokat építhessen saját korosztályával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp