Heisler Andrást a Nemzetközi Auschwitz Tanács tagjai közé választották

A Tanács tagjai az auschwitzi, illetve más holokauszt-emlékhelyek megőrzésével és működésével kapcsolatban adnak tanácsokat.

A Nemzetközi Auschwitz Tanács tagjai közé választották Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, közölte a szervezet. A megbízólevelet a Mazsihisz elnöke kedden vette át Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőtől.

Mateusz Morawiecki és Heisler András (Fotó: mazsihisz.hu)

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum Nemzetközi Tanácsát eredetileg 1990-ben hozták létre a lengyel kulturális és művészeti miniszter döntése alapján. A Tanács akkori szerepe tanácsadói és népszerűsítő jellegű volt, és a tanács segítette az Auschwitz-Birkenau Múzeumot különböző tevékenységeiben.

2000 januárjában Jerzy Buzek lengyel miniszterelnök bejelentette egy új Auschwitz Tanács létrehozását, amely átvette a meglévő testület feladatait. Az új megállapodás értelmében a Tanács nemcsak az auschwitzi, hanem más holokauszt-emlékhelyek megőrzésével és működésével kapcsolatban is ad tanácsot. A tagok megbízatása hat évre szól.

Buzek a bejelentéskor a következőket mondta:

„Hiszem, hogy a lengyel nép kiirtására és a zsidó nép elpusztítására irányuló náci politika tragikus örökségének az utókor számára való megőrzése érdekében végzett közös munka a megbékélés és a kölcsönös megértés ügyét szolgálja, és hogy a szakértők, kutatók és a közmegbecsülést és bizalmat élvező emberek közötti folyamatos együttműködés hozzájárul a sztereotípiák és előítéletek leküzdéséhez azáltal, hogy közös tanúságot tesznek az igazságról azokról a szörnyű időkről.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp