Többen amiatt aggódnak, hogy eladják Izraelnek Magyarország alól a vizet

Az országot sújtó aszály kapcsán újra szárnyra kapott egy antiszemita mellékzöngéktől sem mentes elmélet a közösségi médiában.

Magyarországot aszályok és helyi vízhiányok sújtják, naponta érkeznek a fotók megcsappant vízszintű folyókról, kiszáradó tavakról és emberekről, akik lajtoskocsikról kénytelen ivóvizet beszerezni. Sokak számára nem világos, hogy mindez miért történik, ezért a történelem során már jól bevált magyarázatot veszik elő újra: csakis valami zsidó ármány állhat a szárasság mögött.

Rekordalacsony vízállás a Hármas-Körös a Békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásnál (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A közösségi médiában a napokban terjedni kezdő elmélet egy 2009-es szabadalmi kérelmen alapul, és már egyszer, az akkor még antiszemitizmusban erősen utazó Jobbik pártlapjától kezdett el terjedni 2010 környékén. A szabadalom Izrael Állam ivóvízellátása interkontinentális tenger alatti vízvezetékkel címen futott, ezért kelthetett gyanút az erre fogékonyak körében, és ezért kezdték most is kongatni a vészharangot „eladják a vizet az ország alól” felkiáltással.

Az AFP azonban utána járt a szabadalom történetének, amiből kiderült, hogy alaptalanok az ezzel kapcsolatos aggodalmak. A Lakmusz cikkéből kiderül, hogy a fent említett szabadalom nem lett levédve, és semmilyen hasonló vezeték sem épült meg. A szabadalmat annak idején beadó Kálnai Mihály még azt is elmesélte, hogy a tervei szerint a víz a Duna romániai szakaszáról származott volna, és nem Magyarországról, ahogyan azt a most terjedő Facebook-posztok állítják.

Az AFP-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt közölte, hogy Magyarországnak nincs vízügyi együttműködése Izraellel. Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának kutatója pedig egy Facebook-bejegyzésben cáfolta az állítólagos vízvezetékről szóló állításokat.

Goda kifejtette, hogy egy ilyen projekt túl drága lenne, lehetetlen lenne titokban megépíteni, valamint arra is rámutatott, hogy Izrael komoly haladást ért el az ivóvíz tengervízből történő előállítása terén, ezért a szakértő szerint már nem is lenne értelme egy ilyen vezetéknek.

A világ legnagyobb sótalanítója épül Izraelben – Kibic Magazin

A cél, hogy Izrael az ivóvize több mint 70%-át nyerje sótalanítókból 2050-re. Ugyanakkor a sótalanítók megépítése biztonsági kockázatot is hordoznak, ugyanis egy ellenük irányuló, esetleges támadás veszélyeztetheti az ország vízellátását. A szárazsággal szembeni küzdelem jegyében Izrael öt sótalanító üzemet létesített 2005 óta, és nemrég megállapodást kötött a hatodikra is, amely egyben a világ legnagyobb sótalanítója lesz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp