Negyven érmet szereztek a magyar sportolók a zsidó olimpián

A magyar zsidó sportolók azokban a versenyszámokban taroltak a 21. Maccabi Világjátékokon, amelyekben a magyar sport is kiváló: vízilabdában, úszásban és vívásban.

Magyarország tel-avivi nagykövetségén meleg hangulatú fogadáson köszöntötték a csapatot, melyen hosszasan sorolták fel a különböző sportágakban elért sikereiket. Elsőként Benkő Levente nagykövet köszöntötte a sportolókat, és gratulált az eredményekhez. Elmondta, hogy a magyar sport története és jelene elválaszthatatlan a zsidó sportolóktól, s hogy Magyarország küldte az idei játékokra lakosságarányosan az egyik legnagyobb csapatot. Hangsúlyozta, hogy büszke sikereikre.

Fotó: Maccabi VAC / Facebook

Jusztin Ádám, a magyar részvételt szervező Maccabi VAC elnöke összefoglaló beszédében kiemelte, hogy a csapat minden tagja helytállt, majd üdvözölte az érmeseket, a hat aranyat, 11 ezüstöt és a 23 bronzot szerző versenyzőket. A magyar zsidó sportolók azokban a versenyszámokban taroltak, amelyekben a magyar sport is kiváló: vízilabdában, úszásban és vívásban.

„Presztízsünk van, figyelnek minket, kiemelkedünk az európai mezőnyből!”

– összegezte Jusztin Ádám a magyar szereplést.

Kiemelte, hogy számos bizonytalanság nehezítette a felkészülést, a koronavírus-járvány miatt négy helyett öt év után tartották meg a játékokat, és így is naponta változott a vírushelyzet. Ráadásul az orosz-ukrán háború miatt is aggódtak a versenyzők. Nem volt hivatalos orosz küldöttség, de az orosz új bevándorlók bekerültek az Olim, a bevándorló-csapatba, és helyet kaptak a nemzetközi európai csapatokban is.

Aranyérmes a magyar junior vízilabdacsapat a Maccabián – Kibic Magazin

A felnőtt pólósok pedig a bronzérmet szerezték meg a zsidó olimpián. A magyar csapat junior vízilabdázói a döntőben az izraelieket győzték le 16-10 arányban. A felnőtteknél a harmadik helyért a brazil csapatot sikerült felülmúlni, itt 12-7 lett a végeredmény a magyar csapat javára.

„Itt nem volt vita az ukrán és az orosz sportolók között, sőt!” – hangsúlyozta Jusztin. „Voltak orosz-ukrán vegyes párosok is, kéz a kézben vettek részt a versenyeken” – emlékeztetett. „Megújult az olimpiai falu, a Kfar Maccabi sportmúzeuma, melyben jelentős szerepet kaptak a magyar zsidó sportolók. Kiállították Polgár Judit sakktábláját, Elek Ilona tőrjét és más relikviákat” – mesélte Jusztin, jelezve, hogy a magyar zsidó sportolók múltbéli érdemeit sem felejtették el Izraelben.

Különdíjakat is kiosztottak, köztük fair play-díjat Molnár Juditnak, aki koronavírus-fertőzött lett, és nem tudott versenyezni, noha sokáig készült erre megméretésre. A legjobb edző Marnicz Miklós, a legjobb csapatvezető Mester Tamás, a legjobb sportoló pedig az első aranyat megszerző Várnai Vivien lett.

A párbajtőröző Várnai Vivien az MTI tudósítójának elmondta, hogy sérülései miatt kénytelen volt visszavonulni az élsporttól, és ekkor sok mindennel kezdett foglalkozni, családja zsidó gyökereivel is. Ennek nyomán talált rá a zsidó sportolók Maccabi mozgalmára és Jusztin Ádámra.

Karatésok hozták az újabb magyar érmeket a zsidó olimpián – Kibic Magazin

Egy arany, két ezüst és két bronz érmet szereztek a magyar karatecsapat tagjai Maccabi Világjátékokon Izraelben. A vívók tegnapi sikerei után a mai nap a karatésoké volt a 21. Maccabiah játékokon. A 2017-es győztes Sterck Laura idén is az első helyen végzett női kata kategóriában. Míg a férfiaknál ugyanebben a sportágban Beck Péter lett bronzérmes.

„Ősztől készülni kezdtem a versenyzésre, hogy eljussak a Maccabi Játékokra. Korábban három műtétem volt, ezért áprilisig térdrögzítőben vívtam. De olyan jól sikerült a felkészülés, hogy azóta nem is volt rajtam. Ezért is különösen fontos siker volt ez a számomra”

– hangsúlyozta.

Különdíjat kapott még Szántó Péter, és különleges köszönetet, mindenki által aláírt zászlót Ney Ferenc, a csapat legidősebb tagja, aki nyugdíjas gyógymasszőrként tett meg mindent a sportolók sikereiért. Ney elmondta, hogy csak 2019-ben hallott a Maccabi Játékokról, melyekhez boldogan csatlakozott. Győrben él, és a nagyobb ünnepeken részt szokott venni a helyi zsidó hitéletben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp