Lemondott Orbán tanácsadója a fajok keveredéséről szóló beszéd miatt

Hegedüs Zsuzsa szerint a miniszterelnök Tusványoson egy „nyíltan fajgyűlölő” beszédet mondott, ami „akár Goebbels-nek is tetszett volna”, és ezzel „túlment a vállalhatóság határán”.

Lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa, közölte a hvg.hu. A szociológus eljutatta a lapnak a miniszterelnöknek küldött lemondó levelét, amelyben azt írja:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Hegedüs Zsuzsa

Hegedüs Zsuzsa a levélben úgy fogalmazott: „Amiben viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

A szociológus szerint hozzátette:

„Nem tudom, hogy nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

„Amit most megfogalmaztál, nagyságrendekkel durvább és elfogadhatatlanabb, mint az az 1992 nyarán megjelent Csurka-tanulmány, amely ellen ősszel elindítottam a Tégy a gyűlölet ellen kezdeményezést miután Salgótarjánban, fényes nappal a buszmegállóban, baseball ütőkkel agyon vertek egy 30 körüli roma fiatalembert, csak azért, mert barna a bőre. (…) Mint mondtam volt, már a parlamenti határozat is kiverte nálam a biztosítékot. De az, hogy te egy nyíltan fajgyűlölő szöveget vagy képes előadni, még rémálmomban sem jutott volna eszembe” – értékelte Hegedüs az Orbán-beszédet.

Lemondó levelét a tanácsadó azzal zárta: „Nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélső jobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

A hvg.hu-nak Hegedüs nem csak az Orbánnak szóló levelét küldte el, de azt is, amelyet Frölich Róbertnek küldött, miután az országos főrabbi az elsők között reagált a miniszterelnök beszédére. A szociológus ebben a következőket írja:

“Mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik. Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni.”

Orbán Viktor Tusványoson előadott fajelméleti fejtegetéseire már a Mazsihisz, az EMIH és a Raoul Wallenberg Egyesület is reagált.

Találkozót kért Orbántól a Mazsihisz elnöke a „fajok keveredésével” foglalkozó beszéd miatt – Kibic Magazin

A Mazsihisz szerint a miniszterelnök beszéde komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül. Köves Slomó szerencsétlen szóhasználatról beszélt. Frölich Róbert országos főrabbi után a Mazsihisz is reagált Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédére, amelyben a miniszterelnök a „fajok keveredéséről” értekezett. Az országos főrabbi Orbán Viktor Tusványoson előadott fajelméleti fejtegetéseire reagált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp