Találkozót kért Orbántól a Mazsihisz elnöke a „fajok keveredésével” foglalkozó beszéd miatt

A Mazsihisz szerint a miniszterelnök beszéde komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül. Köves Slomó szerencsétlen szóhasználatról beszélt.

Frölich Róbert országos főrabbi után a Mazsihisz is reagált Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédére, amelyben a miniszterelnök a „fajok keveredéséről” értekezett.

Frölich Róbert: Csak egyetlen faj él e földön, a Homo Sapiens Sapiens – Kibic Magazin

Az országos főrabbi Orbán Viktor Tusványoson előadott fajelméleti fejtegetéseire reagált. Frölich Róbert országos főrabbi a Facebookon reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére, amelyben a miniszterelnök egy „kevert fajú” Európáról értekezett. A főrabbi bejegyzésében Pilinsky János Ravensbrücki passió című versét idézi, majd így folytatja: „Valamiért József Attila, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más ismert és ismeretlen név és arc lebeg előttem.

A Mazsihisz közleménye szerint a beszéd komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem tudja értelmezni a beszédnek a »fajok keveredésével« foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett”

– olvasható a közleményben, amely így folytatódik:

„Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől.”

Orbán beszédét Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a Neokohn kérésére értékelte. Köves szerint „a beszéd jelentős részben a nyugati zsidó-keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt”. „A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet” – mondta a vezető rabbi.

„Ugyanakkor éppen a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett. Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat fajokról, meg fajok keveredéséről beszélni”

– hívta fel a figyelmet Köves Slomó.

Orbán Viktor előadást tart Tusnádfürdőn (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor szombaton mondott beszédet Tusványoson, ahol többek között az alábbiakat mondta:

„Van itt egy ideológiai csel, amiről egy ilyen multietnikus környezetben érdemes beszélni és figyelni is rá. Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp