Megújul a miskolci zsinagógához tartozó mikve

A rituális fürdőt állami támogatással, turisztikai beruházásként újítják meg.

A Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén június végén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci zsidó rituális fürdő (mikve) felújítását.

Héber nyelvű tábla a miskolci mikve épületének falán (Fotó: Kibic)

A boon.hu ezzel kapcsolatban megkereste Markovics Zsoltot, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbiját, aki a lapnak elmondta, a hitközségnél azt szeretnék, hogy a felújítás legkésőbb 2022 decemberéig elkészüljön. A Kazinczy utcai zsinagógához tartozó mikve az udvaron lévő egyik melléképületben található, és az elmúlt évtizedekben tönkrement. Most a közösség igényeinek megfelelően szeretnék átépíteni.

A főrabbi hozzátette, hogy a mélyen vallásos haszid zsidó emberek, akik azért jönnek Miskolcra, hogy az Avasi izraelita temetőbe kilátogassanak, szintén igénybe vehetnék a rituális fürdőt. Így a helyi vallási turizmust is szolgálná a fejlesztés.

A mikvéhez szükséges természetes vízforrást a hitközség udvarán található kút biztosítaná (Fotó: Kibic)

„A látogatóközpont, az imaház és a zsinagóga mellett a mikvét is be tudnánk mutatni mint turisztikai attrakciót azoknak a vendégeinknek is, akik nem tudják, hogy ez hogyan működik” – mondta el Markovics Zsolt a boon.hu-nak nyilatkozva.

Tavaly novemberi miskolci riportunkban Deutsch Miklós, a helyi hitközség elnöke szintén említette a mikve létrehozásának tervét. Szerinte azért is lenne lényeges, hogy egy rituális fürdő is üzemeljen a hitközség területén, mert a zarándokok számára ez az egyik legfontosabb létesítmény, és legközelebb csak Bodrogkeresztúron van ilyen.

https://akibic.hu/2021/11/26/zajlik-az-elet-a-miskolci-hitkozsegben-a-jobb-sorsa-erdemes-zsinagoga-arnyekaban/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp