Orosz óriásberuházással válhat gáz-nagyhatalommá Irán

Irán rendelkezik a világ egyik legnagyobb gázmezőjével.

Az orosz Gazprom gázipari konszern és a NIOC iráni állami olajvállalat stratégiai együttműködésről állapodott meg, melynek keretében a Gazprom 40 milliárd dolláros beruházást hajt végre az iráni olaj- és gáziparban – közölte kedden az orosz állami vállalat, az iráni olajminisztérium Shana hírszolgálata, valamint az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az aláírt dokumentumban foglaltak szerint a két vállalat fel kívánja tárni a kooperáció lehetőségeit, például az iráni olaj- és gázmezők fejlesztése, a földgáz cseppfolyósítása, csővezetékek építése, valamint a tudományos és műszaki együttműködés terén.

A dokumentumot kedden online ceremónia keretében a NIOC (National Iranian Oil Company) iráni nemzeti olajtársaság vezérigazgatója és az orosz Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese látta el kézjegyével.

Irán rendelkezik a világ egyik legnagyobb gázmezőjével

Kedden Teheránban háromoldalú találkozót tartottak Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ebrahim Raiszi iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő részvételével.

Az országot az atomprogramja miatt sújtó amerikai szankciók azonban megakadályozzák, hogy Teherán hozzáférjen a kitermeléshez szükséges modern technológiához.

Irán fő bevételi forrása az olaj- és gázexport. A 2015-ös bécsi nukleáris megállapodás után és a szankciók feloldásával az országnak akár napi hárommillió hordónyi olajexportra is megvolt a kapacitása.

Miután azonban Donald Trump elnöksége idején Irán ismét szigorú amerikai szankciók hatálya alá került, az exportkapacitás napi egymillió hordó alá csökkent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp