Látványos videón közelíti egy hatalmas medúzaraj Izrael partjait

Az izraeli Természetvédelmi Hatóság szerint az emberi tevékenység, többek között a környezetszennyezés és az éghajlatváltozást okozza a medúzarajok számának növekedését a Földközi-tengerben.

Haifa partjainál bukkantak egy óriási medúzarajra az izraeli Természetvédelmi Hatóság munkatársai. A csápos lények tömege felülről nézve fehér pöttyöknek látszanak a vízen – idézi a hatóság közleményét a Times of Israel.

A hatóság azt követően tette közzé a kedden észlelt rajról készült képeket, hogy a zselés tengeri élőlények közül már sokan elérték Izrael tengerpartjait a nyáron, és több példányt már partra is vetett a tenger.

A Természetvédelmi Hatóság szerint az emberi tevékenység is hozzájárul a medúzarajok intenzitásának növekedéséhez:

„Az emberi tevékenység több módon is segíti a medúzák terjedését, többek között a Szuezi-csatorna kiásása, a tenger szennyezése, az éghajlatváltozás és a medúzák ragadozóinak, például a naphalaknak és a tengeri teknősöknek okozott károk. Ez egy újabb ok arra, hogy megóvjuk a tengert.”

Az Izraelbe látogató medúzák többsége vándorló, invazív faj, amelyek az Indiai-óceánból származnak, és vélhetően a Szuezi-csatornán keresztül jutnak el a Földközi-tenger keleti részébe. A medúza csápjai csíphetnek és mérget fecskendezhetnek az emberbe, ami általában enyhe vagy súlyos kellemetlenséget okoz, és ritka esetekben rendkívüli fájdalommal, sőt, akár halállal is járhat.

Bár a medúzák már évtizedek óta rajokba verődnek Izrael földközi-tengeri partjainál, a tudósok keveset tudnak arról, hogy milyen szabályok szerint élnek és mozognak, és nehéz megjósolni, hogy mikor jelennek meg a rajok, milyen fajból állnak majd, és meddig maradnak.

A medúzák Izrael energiaellátását is veszélyeztetik, mivel beszívják őket az ország erőművei, amelyek tengervizet használnak hűtésre. 2016-ban a Haifai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy egy erőművet mikor érintik leginkább a medúzák, és ezt összefüggésbe hozták a Holddal és a víz hőmérsékletével, és arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggés van a tengeri élőlények éves megjelenése és a holdfázisok között.

Több ezer medúza özönlött el egy izraeli erőművet – Kibic Magazin

A betolakodók közel jártak ahhoz, hogy megbénítsák az Askelón mellett található szénerőmű működését. Végül azonban sikerült felülkerekedni a medúzainvázión. Az Askelón közelében található Rutenberg Erőmű a második legnagyobb kapacitású erőmű Izraelben, amely többek között a Gázai övezet áramellátásáért is felelős. A szénerőmű a tengerparton található, a hűtését pedig a tengervízzel oldják meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp