Izrael beszüntetheti a Szochnut oroszországi működését

A lépés oka, hogy az orosz hatóságok az Izraelbe emigrálók adatainak átadását, illetve a Szochnut (Zsidó Ügynökség) irodáinak bezárását követelik.

Oroszországi működésének beszüntetését latolgatja a zsidók Izraelbe kivándorlását (alija) intéző nemzetközi Szochnut, mert az orosz hatóságok az Izraelbe emigrálók adatainak átadását, illetve irodáik bezárását követelik. Az Izraelből irányított szervezet mindeddig sikeresen megtagadta a kért információk átadását, ám emiatt az orosz igazságügyi minisztérium oroszországi működésének felfüggesztésére utasította.

Vlagyimir Putyin (Fotó: Wikimedia Commons)

A Ynet szerint már a hónap elején érkezett egy levél az orosz hatóságoktól a szervezet moszkvai irodájába, amelyben olyan megjegyzéseket és bírálatokat fogalmaztak meg a Szochnut helyi működéséről, melyeknek „jogi következményei lehetnek”.

A Zsidó Ügynökség évek óta dolgozik Oroszországban a zsidók Izraelbe vándorlásának ösztönzésén, emellett nyári táborokat, valamint oktatási intézményeket működtet. Az orosz kormány a közelmúltban szigorította az ügynökséggel szemben támasztott követelményeit, majd információkat kért az Oroszországból Izraelbe vándorolni szándékozó zsidókról. Ezt a kérést a Szochnut megtagadta, mert féltette az érintettek személyes biztonságát.

A Ynet értesülése szerint a következő napokban izraeli delegáció indul Moszkvába, hogy megvitassa az orosz igazságügyi minisztérium követelését a Zsidó Ügynökség irodáinak bezárására vonatkozóan. A Szochnut bejelentette, hogy jövő csütörtökre előzetes tárgyalást tűztek ki Moszkvában, és a jogi eljárás befejeltéig nem nyilatkoznak az ügyről.

„Az orosz zsidók nem lesznek az ukrajnai háború túszai. Szánalmas és sértő a kísérlet, hogy a Zsidó Ügynökséget büntessék Izrael háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Nem lehet elszakítani az orosz zsidók Izraelhez fűződő történelmi és érzelmi kapcsolatát”

– nyilatkozott Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter a Ynetnek.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta több ezren vándoroltak Oroszországból Izraelbe. Az Izraelben élő orosz ajkúak szervezetének elnöke, Alex Rif felszólította az izraeli hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a bevándorlás bürokratikus eljárásait, mert „lehetséges, hogy egy hónap múlva legördül egy új vasfüggöny, és a mi lelkiismeretünkön szárad, hogy a zsidók ott maradnak” Oroszországban.

https://akibic.hu/2022/05/02/lavrov-a-legnagyobb-antiszemitak-a-zsidok/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp