Zsidó riporter közvetített Mekkából, botrány lett belőle

A nem muszlimoknak teljes mértékben tilos Mekka városába belépni.

Gil Tamary, a Channel 13 riportere a muszlimok és a zsidók felháborodását is kiváltotta azzal, hogy belépett Mekkába, és a muzulmán szent városban filmre vett egy riportot, amint a világ minden tájáról érkezett muszlimok milliói zarándokoltak a városba, írja a jpost.com.

Tamary Szaúd-Arábiában tartózkodott, mivel két másik izraeli riporterrel együtt különleges engedélyt kapott, hogy tudósítson arról a regionális konferenciáról, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vett a múlt héten.

Gil Tamary

“Innen jelentkezem Mekkából. Egy álom vált valóra”, mondja Tamary a videón.

A nem muszlimoknak teljes mértékben tilos belépniük Mekka városába, és nagyrészt Medina városából is ki vannak tiltva, bár a hírek szerint az elmúlt években némileg enyhítették ez utóbbi korlátozáson. A tilalom nagyrészt a Korán azon versén alapul, amely megtiltja a többistenhívőknek a mekkai Nagy Mecset megközelítését.

A Channel 13 hétfőn közzétett riportjában Tamary megjegyzi, hogy a nem muszlimokat nem engedik be Mekkába, de ettől még részletesen elmondta, hogyan sikerült bejutnia a városba, és egy muszlim sofőrrel felmennie az Arafat-hegyre.

Az újságíró hangsúlyozta, hogy a sofőr nem tudta, hogy izraeli újságíró, mert ügyelt arra, hogy csak angolul beszéljen.

A jelentés felháborodást váltott ki a közösségi médiában, a felhasználók a „Jew_in_the_Haram” hashtaget (a „Masjid al-Haram” Nagy Mecsetre való hivatkozás) tweetelték.

Az Izrael-párti szaúdi blogger, Mohammed Szaud is elítélte Tamary mekkai belépését, és egy videót tett közzé a Twitteren, amelyben azt mondta: “Kedves Izraeli barátaim, egy újságírótok bement a muszlim szent városba, Mekkába, és szégyenkezés nélkül videózott. Ez olyan, mintha egy muszlim bemenne egy zsinagógába, és felolvasna a Tórából. Szégyelld magad 13-as csatorna. Ez az arrogancia sértő a muszlim vallásra.”

Tamary és a 13-as csatorna később bocsánatot kért, azt állítva, hogy a riporttal nem akarták megbántani a muszlimokat. Tamary pedig hozzátette: „mélységes elnézést kérek, ha bárkit megsértett ez a videó.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp