Saját halottjaként gyászolja egy izraeli város Rutit, a hiénát

Ruti, a csíkos hiéna Modiin város közkedvelt lakója volt, bár a vadállat körültekintően tudott áthaladni a zebrákon, vesztét mégis egy gázolásos baleset okozta.

Szomorú hírt kaptak július 16-án az Izrael középső részén, Jeruzsálem és Tel-Aviv között lévő Modiin város lakói: Rutit, a nőstény csíkos hiénát halálra gázolták a 443-as főúton. Ruti ekkor már több mint négy éve járta éjszakánként a város utcáit, bejáratos volt a kertekbe, szívesen fogyasztotta el a sábátról megmaradt sóletet, illetve más, kidobásra szánt élelmiszert.

Ruti, a hiéna

Ruti hozzászokott az emberekhez és Modiin lakói nem csak megszokták állandó jelenlétét, de kimondottan megszerették az állatot. Pedig a közszolgálati Kan 11 csatorna riportja szerint négy éve még megosztotta a várost a hiéna felbukkanása, többen úgy gondolták, hogy a nagytestű vadállat veszélyt jelenthet a lakosokra.

A hiénát kétszer is befogták a természetvédelmi hatóság szakemberei, majd ellengették a várostól messze a vadonba, de Ruti mindig visszatért. Végül feladták annak a tervnek a megvalósítását, hogy eltávolítsák a hiénát a városból, így Ruti maradhatott Modiin lakója, ahol még azt is megtanulta, hogyan kelljen át a zebrán alaposan, jobbra és balra is körülnézve. A július 16-i napon azonban nem volt elég körültekintő, és a mindig forgalmas 443-as főúton egy jármű halálra gázolta.

A hiénát az egész város megsiratta, a közösségi médiában sokan írtak búcsúüzenetet az állatnak, vagy megosztották személyes élményeiket Rutival kapcsolatban. A helyi természetbarát közösség még egy gyászjelentést is kiadott a mindenki által kedvelt hiéna haláláról, amiben azt írták, hogy Ruti a jó példája volt annak, miként lehet kezelni a városokba bejáró vadállatok jelenlétét.

 

A csíkos hiénák a legnagyobb vadon élő ragadozók Izraelben, számukat 100-170 közötti felnőtt példányra teszik, és veszélyeztetett fajnak számítanak. Ruti a gázolás következtében hatévesen pusztult el, de a csíkos hiénák a természetben 12 évig is élhetnek.

Az izraeli városokban élő vadállatok kapcsán már beszámoltunk a Haifa utcáit megszálló vaddisznókról, a Tel-Aviv legnagyobb parkját benépesítő aranysakálokról, a nukleáris kutatóközpontban gondot okozó sülökről vagy éppen a szállodai szobába besétáló kőszáli kecskéről.

Kőszáli kecske sétált be egy izraeli szálloda szobájába – Kibic Magazin

Az állat egy papírszalvéta elfogyasztását követően elhagyta a luxushotel területét. A Negev-sivatagban található Micpe Ramon egyik szállodája környékén gyakran bóklásznak kőszáli kecskék. Egy nemrég a közösségi médiára felkerülő videón azonban egy olyan eset látható, amely semmiképp nem nevezhető mindennapinak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp