Tíz év szünet után újra lesz tanácsadó testület az EU és Izrael között

Az Európai Unió külügyminiszterei egyhangúlag megszavazták hétfőn Brüsszelben az Izraellel folytatott magas szintű párbeszéd újraélesztését.

Az EU-Izrael Társulási Tanács az európai államok által 1995-ben létrehozott testület, amely az országok közötti párbeszédet és a kapcsolatok erősítését hivatott biztosítani.

A tanács azonban 2012 óta nem ülésezett. Izrael ugyanis távol maradt a 2013-as üléstől, ezzel tiltakozva z EU azon döntése ellen, hogy minden megállapodásban különbséget tesz a telepek és Izrael többi része között. Később az több EU-állama Izrael palesztin-politikája miatt nem járult hozzá a tanácsülésekhez.

„Az EU álláspontja nem változott a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban, mi továbbra is… támogatjuk a kétállami megoldást” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa.

.„Tudjuk, hogy a helyzet a palesztin területeken egyre romlik, de úgy gondolom, hogy a miniszterek egyetértenek abban, hogy a tanácsban beszélni tudunk  Izraellel ezekről a kérdésekről.”

Borrell szerint itt az ideje, hogy elgondolkodjunk az EU békefolyamatban betöltött álláspontjáról, írja a jpost.com.

Még nem tűzték ki az EU-Izrael Társulási Tanács ülésének időpontját, de arra azután kerül sor, hogy a tagállamok „meghatározzák a közös uniós álláspontot” – mondta Borrell. Hozzátette: nem feltétlenül várnak a november 1-jei választásokig, illetve az utána új kormány megalakulására.

„Ki tudja, mikor alakul a következő izraeli kormány? Talán hat hónap vagy egy év lesz” – mondta Borrell.

Yair Lapid miniszterelnök kijelentette, hogy „az a tény, hogy az Európai Unió 27 külügyminisztere egyhangúlag megszavazta a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok megerősítését Izraellel, megerősíti Izrael diplomáciai hatalmát és a kormány azon képességét, hogy új lehetőségeket teremtsen a nemzetközi közösséggel”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp