Holokauszt-túlélő rabbival tárgyalt Orbán Viktor az ukrajnai háborúról

Arthur Schneier rabbi és Magyarország vezetői egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával a Karmelita kolostorban; a megbeszéléshez csatlakozott Novák Katalin köztársasági elnök is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor fogadja Arthur Schneier rabbit a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A találkozón – amelyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is – elhangzott, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb európai ország a zsidóság számára. A magyar zsidó közösség tagjai biztonságban élnek, megélhetik identitásukat és szabadon gyakorolhatják vallásukat a három bevett zsidó egyházban.

Az ukrajnai háború kapcsán Magyarország vezetői és a főrabbi egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert a háború súlyos gazdasági válságot és beláthatatlan humanitárius katasztrófát idézett elő.

Havasi közlése szerint Arthur Schneier rabbi elismeréssel szólt arról, hogy a magyar kormány a zsidó közösségekkel, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel együtt az orosz-ukrán háború kitörésének első napjától kezdve támogatja az ukrajnai zsidó menekültek magyarországi ellátását, illetve továbbutazását Izraelbe.

Orbán Viktor, Novák Katalin társaságában munkaebéd keretében tárgyal Arthur Schneier rabbival a Karmelita kolostorban (Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A 92 éves Arthur Schneier rabbi Bécsben született, a budapesti gettóban vészelte át a holokausztot. 1947-ben New Yorkba ment, a Yeshiva Egyetemen tanult, és 1962-ben a Park East zsinagóga rabbija lett.

1965-ben megalapította és azóta vezeti a Lelkiismeret Hangja (Appeal of Conscience) szövetséget, amely a vallásszabadság, az emberi jogok, a felekezetek közötti tolerancia előmozdítása és támogatása érdekében tevékenykedik. Ezért a tevékenységéért 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp