Az amerikai elnök jelenlétében vette kezdetét az eddigi legnagyobb zsidó olimpia Izraelben

A 21. Maccabi Világjátékokon 60 országból – köztük Magyarországról – több mint 10 ezer zsidó sportoló vesz részt.

Joe Biden személyében először vett részt amerikai elnök az 1932-ben indult, zsidó olimpiának is nevezett Maccabiah játékok megnyitó ünnepségén. Biden elnök így talán azt is láthatta, amikor a 100 fős magyar csapat bevonul a jeruzsálemi Teddy Kollek Arénába.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség által a Facebookra posztolt videó kísérőszövege szerint a magyar delegáció lakosságarányosan az egyik legnagyobbnak számít a mostani játékokon és az 1906-ban alapított Maccabi VAC Klubbal az egyik legrégebbi is egyben.

A 21. alkalommal megrendezett Maccabi Világjátékokon a szervezők szerint 60 ország több mint 10 ezer zsidó sportolója 42 sportágban méri össze erejét, amivel a mostani Maccabiah a világ harmadik legnagyobb sporteseményének számít.

A jeruzsálemi megnyitón az amerikai elnök mellett Jichák Hercog izraeli elnök és Jair Lapid kormányfő is részt vett. A Times of Israel beszámolója szerint Biden kedélyesen elbeszélgetett az amerikai csapat tagjaival, és az egyik résztvevőnek még a Happy Birthday-t is elénekelte születésnapja alkalmából.

Joe Biden amerikai elnök Jichák Hercog és Jair Lapid társaságában a Maccabi Világjátékok megnyitóján Jeruzsálemben

A Maccabiah lángot a tokiói olimpia és paralimpia érmesei gyújtották meg Izrael két első olimpiai bajnoka, Linoj Asram és Artem Dolgopjat vezetésével. De a Boston Red Sox korábbi baseball-játékosa, Ian Kinsler is részt vett a láng meggyújtásában.

A legnagyobb küldöttséget Izrael képviseli, majd az Egyesült Államok, Argentína és Kanada következik. A résztvevők között sportolók, edzők, segítő személyzet és egyes esetekben családtagok is vannak. Az orosz és a fehérorosz Maccabi-delegációk visszaléptek a játékoktól, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A magyar csapat tagjai a 21. Maccabiah megnyitóján (Fotó: Maccabi VAC / Facebook)

A nagyszámú izraeli résztvevő ellenére az országban a Maccabi Világjátékokat már egy ideje nem kíséri kiemelt figyelem. Annak érdekében, hogy növeljék a Maccabiah népszerűségét az izraeliek körében, a szervezők idén több eseményt is rendeznek a nagyközönség számára.

A nyilvános események közé tartozik a nyolcnapos Maccabiah Falu fesztivál Netanja tengerpartján, egy éjszakai futás Jeruzsálemben, egy sport- és technológiai vásár Tel-Avivban, valamint számos kisebb rendezvény szerte az országban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp