Budapesten mérkőzött először az izraeli és iráni dzsúdós-barát

,,Szagi Muki a barátom, több barátom van Izraelből, és senkivel sincs gondom. Ez az érem bizonyítja, hogy a bátorság és a barátság győzedelmeskedik.”

Megmérkőzött egymással az izraeli Szagi Muki és az egykor Irán színeiben versenyző Szaeid Mollaei a Judo Grand Slamen Budapesten. Szagi Muki izraeli dzsúdós múlt szombaton vereséget szenvedett az egykor Irán színeiben versenyző Szaeid Mollaeitől, kettejük első összecsapásán.

Mollaei 2019-ben disszidált Európába, miután kényszerítették, hogy vereséget szenvedjen, hogy elkerülje a versenyt az izraeliekkel.

Mollaei és Muki a 2019-es világbajnokságon történt incidens után barátok lettek, és az elmúlt években támogatták egymást.

Szombaton először mérkőztek meg hivatalosan egymással a 2022-es budapesti Judo Grand Slamen, ahol Mollaei Azerbajdzsánt képviseli. Miután Mollaeit győztesnek nyilvánították, összeölelkeztek.

„Az első verseny Szaeid Mollaei és Szagi Muki között! Milyen szép barátság van ezek között a judósok között!” – írta a Nemzetközi Judo Szövetség Twitteren.

Mollaei a tokiói olimpián Mongólia színeiben versenyzett, és a 81 kilogrammosok döntője után ezüstérmét Izraelnek ajánlotta.

Az Izraeli Sportcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy hálás az Izraeltől az évek során kapott támogatásért, írja az ujkelet.live.

„Köszönöm Izraelnek a pozitív energiát. Ez az érem Izraelnek is szól”- nyilatkozta a csatornának. ,,Remélem, hogy az izraeliek örülnek ennek a győzelemnek.”Majd héberül hozzátette: „Toda” (köszönöm).“

,,Szagi Muki a barátom, több barátom van Izraelből, és senkivel sincs gondom. Ez az érem bizonyítja, hogy a bátorság és a barátság győzedelmeskedik.”

Izraelt rendszeresen bojkottálják

Izrael nemzetközi versenyeken való részvétele rendszeresen ellenséges reakciókat és bojkottot vált ki az arab vagy muszlim szervezetekből vagy sportolókból.

A 2016-os olimpián az egyiptomi Islam El Shehaby dzsúdóst kifújolták a riói arénában, miután nem volt hajlandó kezet fogni az izraeli ellenfelével, Or Szaszonnal. Az iráni sportolóknak évek óta tiltják, hogy bármilyen sportversenyen kiálljanak izraeli ellenfelükkel.

A 2019-es tokiói világbajnokságon Mollaeit az iráni hatóságok hatalmas nyomás alá helyezték, hogy mérkőzést veszítve elkerülje a Mukival való szembenézést, és amikor Mollaei ezt elutasította, az iráni biztonsági erők látogatást tettek a családjánál. Családja védelme érdekében szándékosan elvesztett két mérkőzést, hogy végül ne álljon egy dobogón Muki mellett, aki végül aranyérmet nyert a vb-n.

A torna végére Mollaei tudta, hogy nem tér vissza Iránba. Edzőjével, Mohammad Mansourival Németországba menekült, ahol menekültstátuszt kapott.

2019-ben mongol állampolgár lett, 2022 májusa óta Azerbajdzsánt képviseli a versenyeken. Miután elhagyta Iránt, barátságot kötött Mukival, a jemeni gyökerekkel rendelkező izraelivel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp