Izraelt apartheid–államnak nevezni antiszemitizmus

“Az apartheidre vonatkozó állítások nem egy adott politika megkérdőjelezéséről szólnak, hanem a zsidó állam jellegének megkérdőjelezéséről” – közölte Jirí Kozák, a Cseh Köztársaság külügyminiszter-helyettese.Az Európai Parlament alelnöke, Nicola Beer szerint az ilyen állítás csak mélyíti az árkokat és a szítja a zsidóellenességet.

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Mozgalom (CAM), a Cionista Világszervezet (WZO) és az NGO Monitor konferenciáján vezető politikusok megvitatták az “apartheid” kifejezés eltorzítását és Izrael elleni felhasználását.

Egyre többen elvonatkoztatják ugyanis a kifejezést annak dél-afrikai történelmi kontextusától, azzal a céllal, hogy Izraelt rasszista entitásként ábrázolják, rágalmazzák és elszigeteljék a zsidó államot, írja a tev.hu.

A konferencián nemzetközi diplomaták, törvényhozók és politikai döntéshozók tárgyaltak arról, mit kell tenni annak érdekében, hogy az “apartheid” kifejezés visszakerüljön a megfelelő kontextusába, és hogy delegitimálják a használatát egy olyan konfliktusról folytatott vitában, amelyhez nincs köze.

“Izraelt apartheid–államként kategorizálni egyszerűen antiszemitizmus. Véleményem szerint az ilyen állítás szembemegy a térségben a békefolyamat során elért haladásssal, csak elmélyíti a szakadékokat és táplálja az antiszemitizmust világszerte” – jelentette ki Nicola Beer, az Európai Parlament alelnöke, a vallási diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízottja.

“A dél-afrikaiak szenvedése az apartheid idején egyedülálló volt, és az a kísérlet, hogy ugyanezt a címkét Izraelre is alkalmazzák, elbagatellizálja ezt a történelmet, és elfogadhatatlan. Ezt nyílt antiszemitizmusnak tartjuk. Azt állítani, hogy Izrael rasszista, sérti az IHRA antiszemitizmus munkadefinícióját.

Az apartheidre vonatkozó állítások nem egy adott politika megkérdőjelezéséről szólnak, hanem a zsidó állam jellegének megkérdőjelezéséről” – közölte Jirí Kozák, a Cseh Köztársaság külügyminiszter-helyettese.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp