A humusz árának emelkedését hozza az ukrajnai háború és a kedvezőtlen időjárás

A kedvelt izraeli ételek, a humusz és a falafel alapanyagául szolgáló csicseriborsó globális készlete idén akár 20 százalékkal is csökkenhet.

Oroszország ukrajnai háborúja, a rossz időjárás és a szállítási problémák együttesen vezetnek a hiányhoz, ami az előrejelzések szerint növeli az árakat és megnehezíti az olcsó humusz beszerzését, írja a JTA a Reuters jelentésére hivatkozva.

Hummusz, az izraeli kultuszétel – Kibic Magazin

A hummusznak Izraelben hatalmas kultusza van, a csicseriborsóból készült ételről még dokumentumfilmet is forgattak nemrég. Itt nálunk pedig most készülnek megtalálni az ország legfinomabb hummuszát. Egy izraeli bölcsesség szerint a világon kétféle ember létezik: az egyik aki körkörös kézmozdulatokkal tunkolja ki a hummuszt, a másik pedig, aki az egyenes tunkoló mozdulatokra esküszik.

A világ negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőrének számító Egyesült Államokban a gazdák idén kevesebbet ültettek a fehérjedús hüvelyesből, mivel a tavaszi időjárási viszonyok nem voltak megfelelőek.

Oroszország szintén a csicseriborsó egyik legnagyobb termelője. Az Ukrajna lerohanása miatt kivetett szankciók azonban megszakították az ország globális csicseriborsó-exportját, a folyamatban lévő háború pedig mintegy 50 tonnával csökkentette az Ukrajnában általában termesztett csicseriborsó mennyiségét.

A világ számos közössége függ a csicseriborsótól, amely számos izraeli étel alapanyaga, mint olcsó fehérje- és rostforrás. A humusz iránti kereslet az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt.

A NielsenIQ adatai szerint a csicseriborsó ára már 17 százalékkal magasabb, mint a világjárvány kezdete előtt volt. A humusz ára pedig 2019 óta 6,9 százalékkal emelkedett.

Humusszal tennék jobb hellyé a világűrt – Kibic Magazin

A humusz alapanyagául szolgáló csicseriborsó termesztését kezdik meg hamarosan a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén egy izraeli kísérlet keretében. Yonatan Winetraub, az izraeli Beresit űrszondát a Holdra küldeni próbáló SpaceIL egyik alapítója most a NASA-val együttműködve kezd egy olyan kísérletbe, amely eredménye akár az is lehet, hogy a jövőben az űrhajósok a világűrben termesztett csicseriborsóból készített humuszt fogyaszthatják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp