Árván maradt egy zsidó kisgyermek a chicagói mészárlást követően

A merényletben több zsidó is meghalt, a helyszín pedig igazi zsidó környék, a 20. század eleje óta jelentős zsidó közösség él a Highland Parkban.

Hét embert meggyilkolt egy ámokfutó Chicago külvárosában egy július 4-i felvonuláson. Az áldozatok között legalább két zsidó származású is volt, köztük a kétéves kisfiú anyja. A gyerek a támadás után egyedül bolyongott a helyszínen.

A gyilkos a Highland Park melletti egyik ház tetejéről lőtt a tömegbe, legalább 50 ember sérült meg a rendőrség és a kórház illetékesei szerint, írja a jpost.com.

A kisgyerek, Aiden túlélte a lövöldözést, mert apja a testével védte őt, egy adománygyűjtő oldal szerint a rendőrség végül átadta őt a nagyszülőknek.

“Hosszú út áll előtte a gyógyulásig” – mondta Irina Colon, aki a család engedélyével szervezte meg a GoFundMe oldalt, hozzátéve, hogy Aiden nagyszülei, Misha és Nina Levberg fogják felnevelni a fiút. Az alap több mint 827 000 dollárt gyűjtött kedd estére.

Levbergék Oroszországból érkezett bevándorlók, akik egyetlen gyermeküket, Irinát Chicago környékén nevelték – írta a Chicago Sun Times.

Irinával együtt a hétfői támadás másik azonosított zsidó áldozata a 63 éves Jacki Sundheim volt, aki a közeli reform zsinagógában, a North Shore Congregation Israel b’nei micvah koordinátora volt. A zsinagógába járt, és évtizedekig ott dolgozott.

Egy másik áldozat a 78 éves Nicolas Toledo volt, aki Mexikóból látogatott ide, amikor a felvonuláson lelőtték rokonaival együtt, akik közül néhányan megsebesültek, de várhatóan túlélik a támadást.

Úgy tűnik, még több zsidó van az áldozatok között

A hatóságok által azonosított további áldozatok a 64 éves Katherine Goldstein és a 88 éves Stephen Straus voltak. Egyelőre azonban nem tudni erről többet. Yinam Cohen chicagói főkonzul azt mondta az izraeli médiának, hogy irodájának „jelzései” vannak arra vonatkozóan, hogy Goldstein és Straus is zsidó származású lehetett.

A hetedik áldozat nevét még nem tudjuk

Jim Anthony szóvivő elmondta, hogy harminckilenc 14 és 70 év közötti embert szállítottak a NorthShore University HealthSystem által üzemeltetett kórházakba, aki közül kilencnek kell továbbra is bent maradnia.

A lövöldözés négy háztömbnyire történt egy chabadi központtól – jelentette a Chabad News hétfő este. Az esetről készült videón úgy tűnik, hogy egy klezmer zenekar játszott, amikor a lövöldöző támadott. A Chabad szerint a zsidó közösség gyakran vesz részt a felvonuláson, és általában menórát is visznek magukkal.

“Az eredeti chicagói zsidó külváros”

Az egész North Shore régióban nagyon sok zsidó él, és a Chicagótól északnyugatra fekvő más szomszédos külvárosok is szintén ismertek nagyszámú zsidó lakosságukról. De a Highland Parkban a legmagasabb a zsidók aránya, ez az eredeti chicagói zsidó külváros, amely a 20. század eleje óta jelentős zsidó lakosságnak adott otthont.

Highland Parkban 30 176 fő él, akiknek körülbelül egyharmada zsidó, és a környék számos izraeli úticéljává is vált az utóbbi években.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp