Nem vesz részt az orosz és a fehérorosz csapat a zsidó olimpián

A közel tízezer sportoló részvételével zajló Maccabiah nem csak a legnagyobb zsidó rendezvény, de az olimpiák illetve az atlétikai világbajnokság után a világ negyedik legnagyobb sporteseménye is, amelyre idén július 12-26 között kerül sor Tel-Avivban.

Tokió egy évvel később, tavaly rendezte a 2020-ra tervezett nyári olimpiai játékokat, így a 2021-re XXI. Maccabiah is csúszott egy esztendőt a járvány miatt. A halasztás oka, hogy az úgynevezett zsidó olimpiának, mindig a nyári olimpiai játékokat követő évben ad otthont Izrael, így idén július 12-26. között.

Az orosz-ukrán háború miatt azonban az orosz és a fehérorosz csapatok nem vesznek részt a 2022-es izraeli bajnokságon – jelentették be. A döntésre azután került sor, hogy Ukrajna megszállását követően Oroszországot kitiltották több más sportversenyről, köztük a közelgő labdarúgó-világbajnokságról, írja a Jewish Chronicle.

Azok az oroszországi és fehéroroszországi zsidó sportolók, akik alijáztak Izraelbe, egy speciális zászló alatt továbbra is „Olim” [Aliyah bevándorlók] delegációjaként versenyezhetnek majd a zsidó olimpián.

Ide tartoznak azok a zsidó sportolók, akik Oroszországból, Örményországból, Fehéroroszországból, Brazíliából, Kanadából, Etiópiából, Grúziából, Ukrajnából, az Egyesült Államokból és más országokból vándoroltak ki Izraelbe, és izraeli állampolgárok lettek.

Az eseményen jelen lesz a magyarországi zsidó közösséget képviselő Maccabi Vívó és Atlétikai Club (Maccabi VAC), amely 1906-óta teremt rendszeres sportolási lehetőséget különböző sportágakban. Idén 102 fővel, 13, sportágban vesz részt a magyar küldöttség.

A magyar csapat Mexikóban

A versenyek már július 12-én elkezdődnek, a megnyitót azonban két nappal később, 14-én rendezik Jeruzsálemben.

Az eseményről bővebben a www.maccabiah.com honlapon lehet olvasni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp