Visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete

A holokauszt emlékezete miatti nézeteltérés miatt egy éve nincs lengyel nagykövet a zsidó államban. Az ukrán-orosz háború azonban sok mindent megváltoztatott.

Andrzej Duda lengyel elnök Jichák Hercog izraeli államfővel folytatott angol nyelvű telefonbeszélgetésén ígéretet tett arra, hogy ismét betöltik a 2021-es lengyel jóvátételi törvény miatt kitört vita miatt szüneteltetett nagyköveti állomáshelyet Izraelben.

Lengyelország már a következő napokban elküldi nagykövetét, hogy mutassa be megbízólevelét – mondta Andrzej Duda Hercognak annak jeleként, hogy a két ország túljutott az egy éve tartó diplomáciai viszályon.

Lengyelország és Izrael között amiatt alakult ki feszültség, hogy a lengyel parlament tavaly júliusban elfogadott egy jóvátételi törvényt, amely a jövőre nézve gyakorlatilag megtiltja a nácik által a holokauszt idején elkobzott vagyon visszaszolgáltatását az örökösöknek.

A jogszabályt, amelyet Duda aláírt, Jaír Lapid izraeli külügyminiszter “antiszemitának és erkölcstelennek” nevezte, majd a következő hónapban a külügyminisztérium konzultációra hazahívta varsói követét, és Lapid azt tanácsolta Lengyelország jeruzsálemi nagykövetének, hogy szintén térjen haza. Később az izraeli külügyminisztérium az új varsói nagykövetet, Jákov Livnét is arra utasította, hogy ne foglalja el állomáshelyét.

Idén azonban a feszültség csökkent, és Livne februárban elfoglalta varsói posztját, hogy Izrael jobban tudja koordinálni erőfeszítéseit állampolgárainak kimenekítésére Ukrajnából, valamint az Ukrajnának nyújtandó segítséget. Júniusban – 2017 óta először – két lengyel parlamenti képviselő járt a kneszetben.

“Ukrajna orosz inváziója összehozza a két országot” – mondta egyikük, Marek Rutka a The Times of Israelnek a múlt hónapban.

Ugyanakkor továbbra is fennállnak a nézeteltérések a holokauszt emlékezetét illetően.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp