Lapid: Az izraeli politikai szféra egyre erőszakosabbá és gonoszabbá vált

Az új izraeli miniszterelnök magyar felmenőiről is beszélt a parlamenti nyitóbeszédében, illetve feltette a kérdést: egy olyan időszakban, amikor minden fontos témában széles körű nemzeti egyetértés van, miért olyan sok a gyűlölet és a szorongás az izraeli társadalomban.

Az Új Kelet teljes egészében közölte Jaír Lapid frissen kinevezett miniszterelnök nyitóbeszédének fordítását. Ebből ajánlunk részleteket.

Hiszünk abban, hogy katonai erőnket mindig meg kell őriznünk. Enélkül nincs biztonság. Egy holokauszt-túlélő fia vagyok. 13 éves zsidó fiúként meg akarták ölni, és nem volt senki, aki megvédje. Megvédjük magunkat, mi magunk. Gondoskodni fogunk arról, hogy mindig meg legyen nekünk az Izrael Védelmi Erők, egy tagadhatatlan erejű hadsereg, amelytől ellenségeink félnek.

1944 telén egy este a budapesti gettóban a nagymamám apámhoz kiáltott, és azt mondta neki: ‘Gyermekem, te nem tudod, de ma van a bár micvád. Nem tudok tortát sütni, apád pedig nem jön vissza.’ A nagyapám a mauthauseni koncentrációs táborban halt meg.

‘De van egy dolog, amit megtehetek.’ És elővett egy kis üveg parfümöt, a Chanel 5-öt, ami az elegáns hölgyek parfümje volt a háború előtt. Soha nem fogjuk megtudni, hogyan tartotta meg mindvégig. Összetörte a padlón, és azt mondta: ‘Legalább nem lesz büdös a fiam bár micváján.’

Jair Lapid egy korábbi budapesti látogatásán (a háttérben Frölich Róbert)

Hiszünk abban, hogy Izrael egy zsidó állam. A karaktere zsidó. Identitása zsidó. Kapcsolatai nem zsidó állampolgáraival is zsidók. Mózes harmadik könyve azt mondja: ‘Mint a bennszülött közületek, legyen nektek a jövevény, aki tartózkodik nálatok és szeresd őt, mint saját magadat.’

Hiszünk abban, hogy mindaddig, amíg Izrael biztonsági szükségleteit kielégítik, Izrael békére törekvő ország. Izrael kinyújtja kezét a Közel-Kelet összes népe felé, beleértve a palesztinokat is, és azt mondja: eljött az ideje, hogy felismerjétek, mi soha nem megyünk el innen, tanuljunk meg együtt élni.

Hiszünk abban, hogy az Ábrahám-egyezmények nagy áldást jelentenek,

egy nagy áldás az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Egyiptommal és Marokkóval folytatott Negev-csúcstalálkozón létrejött biztonsági és gazdasági momentumra nézve, és nagy áldást fognak jelenteni a még soron következő megállapodások.

Izrael népe nem lesz egyedül. A mi feladatunk, hogy továbbra is erősítsük pozíciónkat a világban, kapcsolatainkat legnagyobb barátunkkal és szövetségesünkkel, az Egyesült Államokkal, és hogy a nemzetközi közösséget mozgósítsuk az antiszemitizmus és Izrael delegitimizálása elleni küzdelemben.

[…]

Úgy gondoljuk, hogy az iráni fenyegetés a legsúlyosabb fenyegetés, amellyel Izrael szembenéz. Mindent megteszünk annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris képességre tegyen szert, vagy megvesse lábát a határainkon.

[…]

A nagy izraeli kérdés valójában az, hogy egy olyan időszakban, amikor minden fontos témában széles körű nemzeti egyetértés van, miért olyan magas a gyűlölet és a szorongás az izraeli társadalomban? Miért fenyegetőbb a polarizáció, mint valaha?

A válasz: a politika. Izraelben a szélsőségesség nem az utcáról érkezik a politikába. Pont ellenkezőleg.

Lávaként folyik a politikából az utcára. A politikai szféra egyre szélsőségesebbé, erőszakosabbá és gonoszabbá vált, és magával rántja az izraeli társadalmat. Ezt le kell állítani. Ez a mi kihívásunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp