Mától magyar miniszterelnök vezeti Izraelt

Naftali Bennett leköszönő miniszterelnök bejelentette, hogy “nem kíván indulni a következő választásokon”, amit november 1-én tartanak majd.

Jaír Lapid Izrael tizennegyedik – és első magyar származású – miniszterelnöke lesz, egyelőre a november 1-i választások után megalakuló új kormány megalakulásáig vezeti az országot.

A szavazást követően Lapid kezet fogott Bennett-tel, majd széket cseréltek a kneszetben. “Köszönöm, Naftali testvérem” – írta az erről szóló videó fölé Lapid a Twitter közösségi oldalon.

Jair Lapid és Naftali Bennett

A leköszönő kormányfő bejelentette, hogy “nem kíván indulni a következő választásokon”.  Miniszterelnökként mondott utolsó beszédében Bennett bejelentette azt is, hogy lemond a pártja, a Jamina vezetéséről. A Jamina új vezetője Ajelet Saked belügyminiszter lett. “Lojális katona maradok” – fogalmazott Naftali Bennett.  Sajtóhírek szerint Shaked vélhetően nyitottabb arra, hogy egy Netanjahu vezette koalícióban foglaljon helyet, aminek a segítségével Netanjahu kormányt alakíthatna a következő választásokon.

Ugyanakkor a szavazáson kudarcot vallott az ellenzéknek az ultraortodox pártok kérésére tett azon kísérlete, hogy október 25-én legyen a választás, amikor az őszi zsidó ünnepek miatt még szünetelnek az ultraortodox vallási főiskolák, a jesivák, és nagyobb valószínűséggel mennek el szavazni a vallásosok.

Az ellenzéket és a jobboldali Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu beszédet mondott, melyben egyetlen alternatívának jelentette be önmagát, az ország felvirágoztatását ígérte megválasztása esetére, és ostorozta az Izraelt az elmúlt évben irányító kormányt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp