Konyhai élelmiszer-hulladékból energia lesz egy izraeli kibucban

A Kibbutz Yagurban napi közel 1000 adag étel készül. Egészen a közelmúltig az összes keletkező élelmiszer-hulladék a szemétlerakóba került, miközben a kis államban hamarosan elfogy az ártalmatlanítási terület – figyelmeztet az izraeli környezetvédelmi minisztérium.

Ezért a Kibbutz Yagur most egy anaerob rothasztót (AD) kezdett üzemeltetni, amely lebontja az élelmiszer-hulladékot és biogázzá alakítja. Az így keletkezett megújuló energiát például a mosogatógépben használt víz melegítésére használják. A folyamat végén a maradékot egy kevés vízzel elkeverik, és műtrágyaként használják a kertben.

A rendszer összesen két parkolóhelyet foglal el, és a tervek szerint az izraeli hadseregnél is be fogják vezetni, illetve az USA-ban is van rá érdeklődés.

Eran Lerner, a Kibbutz Yagur környezetvédelmi igazgatója ezt mondja:

„Az AD segítségével elkerüljük a levegőszennyezést, az üvegházhatású gázokat és a közlekedési dugókat. De nem ez a fő probléma, hanem az, hogy megpróbáljuk a közösségünket az újrahasznosításra nevelni, és hogy megértessük, ezzel pénzt is lehet spórolni.

A Kibbutz Yagur most körülbelül 200 dollárt takarít meg tonnánként, ennek ellenére a régi szokások megváltoztatása némi magyarázatot és néhány hetet vett igénybe, valamint nem ártott egy kis oktatás sem ezen a téren.

Leginkább a gyerekek tanítására összpontosítottak, akik az ebédlőben vettek részt az órákon. Amikor befejezték az étkezést, segítettek elkülöníteni a szerves hulladékot a többi anyagtól, és képeket mutattak nekik a rendszerről, amely illusztrálja a folyamatot. Bejárták a műszereket és a létesítményt, valamint a kertet.

„Tehát nem csak az elválasztás módját magyarázzuk el, hanem azt is, hogy mit tudunk előállítani – az energiát. És megmutatjuk nekik a műtrágyával öntözött növényeket” – mondja Lerner.

A felnőtteket kicsit nehezebb volt hozzászoktatni a változáshoz. De Lerner azt mondja, a gyerekek tanították és emlékeztették a szüleiket, a nagyszüleiket, a nővéreiket és a testvéreiket is.

 

 

 

Israeli Kibbutz Converts Kitchen Food Waste to Energy On-Site

Kibbutz Yagur, a small Israeli community of 350 families who live together, is operating an anaerobic digester (AD) that breaks down food waste and converts it to biogas, meaning no longer having to make the 62-mile roundtrip haul to the nearest disposal site. The community's biggest issue?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp