Kipával a fején sétált az utcán a zsinagógát levizelő két fiatal

A múlt hónap elején kívülről négyen levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét. A Mazsihisz meghívására tegnap hárman közülük ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába.

Az országosra dagadt botrány elkövetői közül hárman úgy döntöttek: élnek a Mazsihisz korábbi meghívásával, s tegnap délután megjelentek a Szövetség Síp utcai székházában.

A helyszínen Toronyi Zsuzsanna elmesélte nekik, hogy a Hősök temploma előtti nyílt terület, amelyet az építtetői annak idején közösségi térnek, zsidók és nem zsidók találkozási helyének szántak, a II. világháború óta valójában egy temető. 

Radnóti Zoltán főrabbi a zsidó történelemről, vallásról, hagyományról és Izrael államáról beszélt.

 Halász Eszter múzeumpedagógus pedig felajánlotta, hogy ha a fiatalok később még jobban meg szeretnének ismerkedni a zsidó kultúrával, akkor a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai készségesen állnak rendelkezésükre. Akár csoportos foglalkozást is szerveznek számukra, ha a baráti körükkel szeretnének ide visszalátogatni.

Nem tudni, hogy vajon visszajönnek-e még, s azt sem tudni, hogy milyen gondolatokat ébreszt majd bennük a zsinagógai látogatás, mindenesetre a mazsihisz.hu cikke szerint valóban bűnbánó arccal távoztak.

Hogy valami nyomot mégis hagyhat bennük a „lecke”, azt jelzi az a különös jelenet, hogy a három fiúból ketten meglepő módon a fejükön hagyták a zsinagógában kapott papírkipát az utcán is. Így mentek végig a Síp utcán a Rákóczi út irányába.

Hitlert éltették, majd levizelték a Dohány utcai zsinagógát – Kibic Magazin

Az esetről videófelvétel is készült az egyik környékbeli lakás ablakából. Az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban jelent meg rövid videó, amely május elsején, hajnalban készült a Dohány utcai zsinagógánál. A videón négy részeg tinédzser látható, akik előbb hangosan Sieg Heil-t kiabált, miközben egy harmadik társuk a kezében tartott telefonnal fotózta őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp