A sakkmester, akinek az élete egyszer egy sakkpartin múlott

Ossip Bernstein sikeres üzletember volt, akinek a leghíresebb bankárok küzdöttek a kegyeiért. Azonban a bolsevik titkosrendőrség is felfigyelt rá…

A zsidó származású Ossip Bernstein 1882-ben született az Ukrajna területén található Zsitomir nevű városban. Habár a sakkozás csak 19 évesen kezdte el érdekelni, 1902-ben már Berlinben győzte le az ellenfeleit. Bernstein nem csak a sakkban brillírozott, de tehetséges volt pénzügyi területen is. 1906-ban a Heidelbergi Egyetemen végzett pénzügyi jogászként, és igen sikeres üzletember vált belőle. Olyannyira, hogy rövidesen a leghíresebb bankárok küzdöttek a kegyeiért, írja a keresztlabda.hu.

Sikerére azonban a bolsevik titkosrendőrség is felfigyelt, akiknek feltett szándékuk volt, hogy kiszagoljanak minden olyan bűncselekményt, ami szerintük ellenforradalmat szült. Végül 1918-ban tartóztatták le Odesszában, bűne pedig egyetlen dolog volt: jogi tanácsokat osztogatott a korábbi cári rezsimmel kapcsolatban álló bankároknak.

Mielőtt azonban lelőtték volna a parancsnok vetett még egy gyors pillantást a foglyok listájára – a névsorból pedig azonnal kiszúrta Bernstein nevét, hiszen rajongott a sakkért. Mikor rájött, hogy valóban a sakkmesterrel van dolga, a parancsnok egy igazán szürreális alkut ajánlott Bernsteinnek. Kihívta, hogy játsszon ellene, melynek tétje maga Bernstein életben maradása és szabadsága volt. Ha azonban elveszti a játszmát vagy netán döntetlen lesz, akkor a többi fogollyal együtt távozik az élők sorából. Bernstein bízva a saját képességeiben, magabiztosan nyújtott kezet az ajánlatra – megérzései pedig nem csaltak, hiszen sakk-mattot adott a parancsnoknak. A helyszínről pedig egyenesen Párizsiba menekült.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp