Szerepet játszik a testszag az emberi barátságokban?

Izraeli kutatók arra voltak kíváncsiak, mi okozza, hogy bizonyos emberek között megvan a „kémia”, míg mások a közös érdeklődés, azonos körülmények és egy rakás hasonlóság ellenére sem barátkoznak össze.

A Science Advances folyóiratban közzétett tanulmány szerint az emberi szaglás alapvetően befolyásolja, kit találunk első látásra szimpatikusnak és kivel fogunk barátkozni: a kutatás eredményei szerint sokkal valószínűbb, hogy azok, akiknek hasonló a természetes testszaguk, jól kijönnek majd egymással, mint akiknek nem.

Inban Ravreby, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az emlősök állandóan szagolgatják magukat és a többi faj képviselőjét – ennek alapján döntik el, ki barát, és ki ellenség. A kutatócsoport ezért azt vizsgálta meg, hogy az embereknél a barátságok kialakulásában szerepet játszhat-e a testszag, írja a qubit.hu.

A kutatók ezt úgy vizsgálták meg, hogy szagmintákat gyűjtöttek olyan azonos nemű, egymással nem romantikus, hanem baráti kapcsolatban álló, 22-39 éves kor közötti pároktól, akik úgy írták le kapcsolatukat, hogy első látásra szimpatikus volt nekik a másik, és a barátság érzése még azelőtt kialakult náluk, hogy bármit tudtak volna a másikról. A szigorú beválogatási kritériumaik alapján a kutatók 20 ilyen párt találtak.

A szagmintákat szintén szigorú feltételek mellett gyűjtötték, hogy megakadályozzák a külső tényezők befolyásoló hatásait. A résztvevőknek kerülniük kellett a csípős, szúrós szagú ételeket, alváskor a kutatók által erre a célra előkészített, tiszta gyapjú pólót kellett felvenniük, és nem aludhattak együtt partnereikkel és háziállataikkal. A később begyűjtött pólókat aztán egy elektronikus orrnak nevezett kémiai érzékelővel vizsgálták meg, és végül arra jutottak, hogy azoknak a barátoknak a szagmintái, akiknél „megvolt a kémia”, statisztikailag nagyobb arányban hasonlítottak egymásra, mint azoké, akik nem voltak barátok.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp