101 évesen ítéltek börtönre egy náci lágerőrt

A férfit azzal vádolják, hogy a második világháború alatt több ezer fogoly meggyilkolásában működött közre a Sachsenhausen náci koncentrációs táborban.

 

Az októberben kezdődött perben a férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, ártatlannak vallotta magát, mondván, hogy az érintett időszakban mezőgazdasági munkásként dolgozott Németország északkeleti részén.

 

A bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy 1942 és 1945 között az SS besorozott tagjaként dolgozott a Berlin melletti koncentrációs táborban.


 

Az ügyészek egy SS-őrrel kapcsolatos dokumentumokra alapozták a vádat, amelyekben a férfi neve, születési helye és ideje megegyezett, valamint egyéb iratokra, írja a szabadeuropa.hu.

 

A per azért is húzódott el, mert a férfi naponta csak körülbelül két és fél órán keresztül volt alkalmas arra, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Emellett egészségügyi okok és kórházi kezelés is késleltette az ítéletet.

 

Az 1936-ban létrehozott Sachsenhausenben 1936 és 1945 között több mint kétszázezer embert tartottak fogva. Rabok tízezrei haltak meg éhezés, betegség, kényszermunka és más okok miatt, valamint orvosi kísérletek és kivégzések is voltak, például golyó által, akasztással és elgázosítással.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp