Törvény akadályozná, hogy Netanjahu újra miniszterelnök legyen

Az izraeli parlament, a kneszet jogalkotási miniszteri bizottsága vasárnap elfogadta, és a plénum előtti szavazásra bocsájthatónak ítélte a “vádlott-törvényt”, amely megtiltja köztörvényes vádlott kormányfői jelölését.

A törvényről várhatóan előzetes olvasatban szavaz majd a kneszet 120 törvényhozója. A kormánykoalíció pártjainak szabad kezet adott Naftali Bennett kormányfő, és bejelentette, hogy ő maga a javaslat ellen fog szavazni.

A két képviselő által beterjesztett indítvány a kneszet helyettes jogtanácsosa, Avital Sompolinsky szerint jogi aggályokat vethet fel, mert már a parlament feloszlatásáról született első voksolás után nyújtották be a törvényjavaslatot, de – mint hangsúlyozta – a szavazásnak nincsen akadálya.

Benjamin Netanjahu

“A törvényt hamarosan, haladéktalanul első szavazásra kell bocsátani. Ideje kivonni az országot az örvényből” – nyilatkozott Eli Avidar, a jogszabályjavaslat egyik atyja, arra utalva, hogy várhatóan napokon belül parlamenti választásokat írnak ki őszre, 3 és fél éven belül már az ötödiket.

Avidar azért tekinti fontosnak ennek a törvénynek a megszövegezését és elfogadását, mert több korábbi választási forduló után azért nem jött létre stabil kormány Izraelben, mert számos baloldali, centrista és jobboldali párt nem kívánt koalícióra lépni a korrupciós ügyei miatt bíróság elé állított volt miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval.

Ha elfogadják, a törvény megakadályozná, hogy a Likud pártot elnöklő Netanjahut miniszterelnöknek jelöljék.

Bennett Jobbra pártja nélkül is lehet többsége az indítványnak az ellenzéki Közös (Arab) Lista támogatásával, azonban a kneszet végső feloszlatásáig rendelkezésre álló rendkívül rövid idő miatt valószínűtlen, hogy sikerül végigvinni az összes szükséges szavazati fázison.

A miniszterek a vasárnapi kormányülésen elfogadták Gideon Szaár igazságügyi miniszter azon javaslatát, amely a miniszterelnök hivatali idejét nyolc évre korlátozná.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp