Izraelben könnyítettek az abortusz szabályozásán

“A nő testéhez fűződő jogai egyedül a nőt illetik meg” – hangsúlyozta közleményében Nican Horowic miniszter, majd utalt arra, hogy elfogadhatatlan az abortusz az USA-ban tervezett szigorítása.

Noha az abortusz-bizottságokat nem szüntették meg, de a kneszet jóváhagyott több könnyítő változtatást, amelyet Nicán Horovic egészségügyi miniszter, a baloldali liberális Merec párt elnöke támogatott.

Horovic a ynetnek elmondta, hogy a terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem az egészségbiztosító pénztárak rendelőiben, gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást, és ebben az időszakban a nők mentesülnek a megjelenés alól a bizottságok előtt.

Az ilyenkor kitöltendő nyomtatványokat majd az internetről is le lehet tölteni személyes megjelenés nélkül, és eltávolítják belőlük az emberek magánszféráját durván érintő kérdéseket.

Az eddigi, 1977-ből származó űrlapról törlik az olyan kérdéseket, amelyek azt vizsgálják, hogy a nők vagy partnereik használtak-e fogamzásgátlót, azonban továbbra is megkérdezik, hogy volt-e korábban abortuszuk, mert ez a kérdés orvosi szempontból fontos lehet.

Varsó, 2016. április 9.
Résztvevõk az új abortusztörvény tervezett javaslata elleni tiltakozáson Varsóban 2016. április 9-én. (MTI/EPA/Tomasz Gzell)

“A nő testéhez fűződő jogai egyedül a nőt illetik meg” – hangsúlyozta közleményében Nican Horowic miniszter. A tárcavezető az izraeli módosítást összehasonlította az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának múlt heti döntésével, amely felülvizsgálta azt az 1973-as Roe kontra Wade határozatot, amely megakadályozta, hogy az ügyben a döntés az egyes tagállamok hatásköre legyen, s megakadályozta, hogy országosan betiltsák az abortuszt.

“Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának lépése, amely megtagadja a nőktől a testük feletti uralmat, visszafelé tart, elnyomja a nőket, és száz évvel visszaveti a szabad és liberális világ vezetőjét” – mondta Horowitz.

Korábban a helyi médiában számos nő számolt be az abortusz-bizottságokban őt ért megaláztatásokról, tolakodó kérdésekről, és olyan kísérletekről, amelyekkel megpróbálták megakadályozni kérésük teljesítését.

Az izraeli nőszervezetek koalíciója üdvözölte a könnyítéseket, de bejelentette: arra törekszenek, hogy törvényi szabályozással teljesen szüntessék meg az abortusz-bizottságokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp