Budapesten ülésezik idén a Zsidó Világkongresszus

Több mint ötven országból érkeztek a helyi hitközségek igazgatói a budapesti tanácskozásra, a napirenden lévő témák között szerepel az antiszemitizmus, a szélsőjobboldali pártok, az ukrajnai háború és a menekültek segítése is.

Zsidó Világkongresszus országos ügyvezető igazgatói idén a magyar fővárosban gyűltek össze a nemzetközi szervezet előtt álló főbb ügyek – többek között az ukrajnai háborús helyzet miatti teendők – megvitatására.

Az operatív igazgatók plenáris nemzetközi tanácskozását ma kezdődött tanácskozását hivatalosan Ligeti András, a WJC európai ügyekért felelős magyarországi képviselője nyitotta meg, a résztvevőket köszöntötte Kiss Henriett, a Rumbach vezetője, a WJC ügyvezető alelnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója. Raya Kalenova , az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) ügyvezető alelnöke nem tudott jelen lenni az eseményen, így a résztvevőket online köszöntötte.

Dr. Kunos Péter a köszöntő beszédében röviden bemutatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tevékenységét, és ismertette a mai magyar zsidósággal kapcsolatos főbb adatokat, tényeket.

 Dr. Kunos Péter kitért arra is, hogy a magyar zsidó közösség biztonságban él, a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, az ügyvezető ugyanakkor nem mulasztotta el felhívni a figyelme arra: aggasztó jelenség, hogy

az újjáéledő antiszemitizmus egyik következményeként az idei magyar parlamenti választáson bejutott a parlamentbe egy szélsőjobboldali párt, s ennek a tanulságait érdemes áttekinteni akár ezen a mostani fórumon is.

Az ügyvezető igazgató a beszédét azzal zárta, hogy a WJC mindent megtett azért, hogy segítse az ukrajnai menekülteket, Magyarországon pedig öt zsidó szervezet fogott össze annak érdekében, hogy hathatós támogatást nyújthasson a háború elől a hazájukat elhagyni kényszerült embereknek, írja a mazsihisz.hu.

A köszöntő beszédek után a tanácskozás zárt ülés keretében folytatódott. A délután folyamán megérkezett a Rumbach-ba Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese, aki a helyszínen bejelentette, hogy a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci mikve felújítását. De a miniszterelnök-helyettes is kapott ajándékot: dr. Kunos Péter egy díszes tóramutatót adott át Semjén Zsoltnak.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp