50 híres zsidó sírja kapott QR-kódot a szegedi zsidó temetőben

Pick Márk, a Pick Szalámigyár alapítója is kódot kapott mások mellett

Ötven jelentős ember nyughelyén helyeztek el életrajzi adatokat és képeket tartalmazó QR-kódokat a szegedi zsidó temetőben. A Pick Szeged Zrt. támogatásával megvalósult projektet Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség archívumának vezetője, Frauhammer Krisztina, az archívum munkatársa és Pataricza Dóra történész kezdeményezte.

A Pick család (fotó: fortepan)

A Szegedi Zsidó Hitközség sírkertje szerintem az egyik legkülönlegesebb és legszebb temető az országban. Kiválóan alkalmas oktatási célokra is. Szeretnénk, ha a sírhelyek jobban hozzáférhetők lennének, ha diákok is kilátogatnának a sírkertbe, ahol 150 év története nyugszik – mondta el a delmagyar.hu-nak Pataricza Dóra, akinek az üknagyapja is a sírkertben nyugszik.

A temetőben körülbelül tízezer sír található, a tervek szerint a közeljövőben további 150 nyughelyre helyeznek majd el QR-kódokat.

Az első ötven sír kiválasztásánál próbáltuk a közismertebb elhunytak nyughelyét QR-kóddal ellátni. Ugyanakkor a hitközségi tagjaink hozzátartozónak sírjait is elláttuk kóddal, akiknek leszármazottai szerettek volna részt venni a projektben és elláttak minket a szükséges információkkal a családjukról – részletezte.

A szegedi sírkert a debreceni után hazánk második zsidó temetője, ahol az információátadásnak ezt a modern megoldását alkalmazták. QR-kódot kapott mások mellett Löw Lipót, Pick Márk és Heller Ödön. Az archívum vezetője azt is elmondta, az ötven sírhelyen korántsem ötven ember nyugszik. Kódot kapott ugyanis a téglagyári gettóban elhunytak emlékműve és az első világháborús emlékmű is, amelyek több száz sírt jelölnek.

Löw Lipót

Kapcsolódó cikkünk:

Nem minden szalámi Pick, de minden Pick-szalámi „zsidó”… – Kibic Magazin

Pick Márk ugyan nem fogyasztotta a gyárában készült, a nevét azóta is viselő disznóhúsból készült szalámit, ám a nyereségből egy nagy zsinagógát építtetett Szegeden. Alább a cikk 1. része olvasható. A Pick-szalámi hungarikum. Ilyen hasonló speciális, nemzeti termék például a francia Champagne pezsgő, az angol Stilton vagy az olasz Gorgonzola sajt.

A rabbi, aki kihirdette a független Magyarországot – Kibic Magazin

Lőw Lipót egy kis morvaországi településen született, mégis a magyar nyelv és kultúra elkötelezett híveként és terjesztőjeként az egyik legnagyobb hazafivá, a magyar zsidóság reformkori szellemi vezetői közé emelkedett. Bár a szabadságharc leverése után letartóztatták, halálakor Ferenc József is részvétét nyilvánította. A magyar függetlenséget 1849. június 3-án vasárnap egy rabbi hirdette ki Veszprémben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp