Törökök segítettek meghiúsítani az izraeliek elrablására irányuló iráni terveket

Az egyik állítólagos célpont a volt izraeli nagykövet és felesége volt, akik egy isztambuli szállodában szálltak meg.

A török hírszerzés csütörtökön felfedte, hogy meghiúsította az egykori izraeli nagykövet elleni iráni támadást múlt pénteken Isztambulban.

A jelentések szerint Irán több izraeli turistát, valamint Isztambulban tartózkodó diplomatákat, köztük az egykori nagykövetet és feleségét tervezte elrabolni, és a teljes művelet elő volt készítve.

A török hírszerzés és a helyi rendőrség 10 gyanúsítottat tartóztatott le múlt pénteken, köztük a Sol Hotel mesterlövészeit és helyi munkatársait, valamint három másik személyt, akik lakást béreltek Isztambul környékén.

Az iráni hírszerzési eszközök és az Iszlám Forradalmi Gárda munkatársai diákokat, üzletembereket és turistákat adtak ki, hogy csapdába ejtsék az izraelieket.

Törökország közölte, hogy a Moszad megtalálta a célba vett izraelieket, és magánrepülőgépeken repítette őket Izraelbe.

A siker ellenére magas rangú izraeli tisztviselők azt mondták, hogy továbbra is fennáll az iráni fenyegetés a törökországi izraeliek számára.

A tisztviselők közölték, hogy legalább három iráni sejtet nem tartóztattak le, és ezek nyomon követése és letartóztatása hosszadalmas folyamat lesz.

Úgy gondolják, hogy az Iszlám Köztársaság kétségbeesetten szeretné rátenni a kezét valahol egy izraelire, hogy bizonyítsák a nyilvánosságnak az országok közötti háborúban elért győzelmet, írja a jpost.com.

A csütörtöki bejelentés közvetlenül azelőtt történt, hogy Yair Lapid külügyminiszter és hivatalba lépő miniszterelnök Ankarába érkezett.

„Az elmúlt hetekben izraeli állampolgárok menekültek meg a veszélytől az Izrael és Törökország közötti biztonsági és diplomáciai együttműködésnek köszönhetően” – mondta Lapid. „Irán áll a terrortámadási kísérletek mögött, ez nem kétséges. Nem csak az ártatlan izraeli turisták meggyilkolásáról beszélünk, hanem arról is, hogy az iráni terror egyértelműen megsértette a török szuverenitását. Egyetlen ország sem tűrheti el a terrort a földjén.”

Végül a Moszad és a török hatóságok együttműködésével hajtották végre a kémelhárítási műveleteket, akiket Naftali Bennett miniszterelnök méltatott a múlt héten.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp