Tizenhárom éves fiúk pusztítottak a budakeszi zsidó temetőben

Kincsesládát kerestek, és feldühödtek, amiért a halottak nem rejtegettek semmit.

Két hónap kellett a rendőrségnek ahhoz, hogy azonosítsák azt a két fiatalt, aki a helyi, bekerítetlen zsidó temetőben rongálta meg a sírokat április 23-án. Több sírt ledöntöttek talapzatáról, a helyreállítási költségeket előzetesen körülbelül egymillió forintra becsülték.

Budakeszi zsidó temető

A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, de ott nem találtak kincsesládát nem találtak. Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd segítségül hívta barátját is.

Később látták az interneten, mekkora nyilvánosságot kapott tettük, az egyik fiú ezért hallgatásra kérte barátját. Előbbi fiú később a rendőrségi meghallgatásán tagadta tettét, a másik azonban részletes beismerő vallomást tett.

Mivel a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők, így a büntetőeljárást a budakeszi rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

Kapcsolódó cikkünk

Heisler: A temetőrongálás egyenlő az élő közösség elleni támadással – Kibic Magazin

Vandálok mintegy felét tették tönkre a budakeszi zsidó temető sírjainak. A Mazsihisz elnöke is reagált a példátlan károkozásra. Ismeretlenek megrongálták a budakeszi zsidótemető sírjainak egy részét szombatra virradóra, az ügyben a rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást. „Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp