Meghalt az ország leghíresebb csillárkészítője

Grünberger Tamás többek között a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga, az Operettszínház, az Uránia és a New York Palota világítását készítette el.

A Grünberger cég közel 120 éves, több generáció dolgozott itt egymást követően. A céget 1901-ben alapította Grünberger Tamás nagyapja, Adolf, aki a Somogy megyei Kötcsén sváb iparosoktól tanulta a szakmát.

A háború alatt az üzletet kirabolták, a cégvezető Jenő és a nagyszülők hirtelen meghaltak, majd a boltot államosították. Grünberger Manót az Andrássy úti lámpaszövetkezetbe hívták dolgozni, és csak a rendszerváltás után szerezhették vissza eredeti nevüket.

Grünberger Tamás (fotó: hvg.hu)

Tamás ötvösként végzett a Pénzverőben, fiának, Gábornak pedig villanyszerelésből van papírja, a csillárkészítést ugyanis soha, sehol nem oktatták. Ehhez csaknem tucatnyi szakmát kell elsajátítani; az ötvös, bronzműves, rézműves, fafaragó, fémöntő, esztergályos, csőhajlító, géplakatos, belsőépítészeti-statikai és villanyszerelői tudás a Grünberger-családban apáról fiúra száll.

Grünbergerék hagyományos módszerekkel tervezik a csillárt. „Itt nincs látványterv meg 3D-s nyomtatás. Ha kapok egy megrendelést, alszom rá jó sokat. Nagyjából egy év kell ahhoz, hogy megálmodjam a csillárt, kijöjjön belőlem, mint egy vers. Nincs is két egyforma darab. A megrendelőnek pedig nem tervrajzot prezentálok, hanem érzést adok át. Nekem érzés az egész életem” – mondta Tamás a hvg.hu-nak adott interjúban.

Több mint félszáz közintézmény – pl. az Operaház, az Operettszínház, a Holokauszt Dokumentációs Központ, a New York Palota, az állatkerti Elefántház, és „minden vallás, hiten alapuló egyház és felekezet” – lámpáit készítette el az élete során.

Halála után fia, Gábor viszi tovább a mesterséget. Gábornak először a szakmát kellett felsőfokon kitanulnia, „csak utána foglalkozhatott a vállalkozással, a pénzügyekkel. Gábor sokáig zsebpénzért dolgozott, mert, ahogy Tamás mondta, ő is így kezdte, és 50 éves koráig alkalmazott volt. „Csak édesanyám halála után vettem át az üzlet vezetését. Ha én már nem leszek, jöhet Gábor. Akkor majd neki kell kitalálnia, hogyan maradhat fent tovább ez a cég.”

Grünberger Tamás és Gábor (fotó: hvg.hu)
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp