Új amerikai nagykövet: Magyarország orosz befolyás alatt áll

David Pressman fajsúlyos diplomata, aki szerint szántszándékkal hozott, tudatos döntés a sajtószabadság, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozása, a sérülékeny társadalmi csoportok elleni fellépés.

A Fehér Ház két hónapja jelentette be, hogy azt a 45 éves diplomatát jelöli az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, aki

a budapesti hivatali elődeitől, például Colleen Belltől és David Cornsteintől eltérően David Pressman fajsúlyos diplomatának számít.

Meg kell küzdenünk a Magyarország kormányát érő orosz befolyás problémájával. Hogy ezt megtehessük, nyíltan hangot kell adnunk aggodalmainknak – jelentette ki David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetjelöltje a szenátus külügyi bizottsága előtt tartott meghallgatásán.

David Pressman

David Pressman szerint a sajtószabadság, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozása, a sérülékeny társadalmi csoportok elleni fellépés szántszándékkal hozott, tudatos döntés. Azt ígérte, hogy a legmagasabb magyar kormányzati körök előtt fog hangot adni az aggályainak, de felveszi a kapcsolatot a „gazdag” civil szférával is, biztosítandó a civil szervezeteket arról, hogy a lehető legteljesebb amerikai támogatást élvezhetik abban a korlátozott térben is, amelybe szorították őket, írja a nepszava.hu.

David Pressman szerint a Magyarországon hallható melegellenes, antiszemita és romaellenes retorika célja pedig az, hogy kizárják az érintett társadalmi csoportokat a demokratikus folyamatokból.

Ezt a retorikát ő korrozívnak és veszélyesnek tartja, amely egyhangú, azonnali választ kíván. Megismételte, hogy kormányzati körök előtt feszegetni fogja a kérdést, és együttműködik a civil szervezetekkel is.

Budapesti hivatali elődeitől, például Colleen Belltől és David Cornsteintől eltérően David Pressman fajsúlyos diplomatának számít. A New York Egyetemen végzett 45 éves jogász számos ponton kötődik a Demokrata Párthoz. Dolgozott Madeleine Albright néhai külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként, majd Barack Obama elnöksége alatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp