2 éve halt meg Bálint gazda

Kedves, mosolygós és közvetlen ember volt, pedig a huszadik század gyermeke volt, méghozzá magyar és zsidó, akinek a tragédiákból többszörösen kijutott, írta róla megemlékezésében a mazsihisz.hu.

Bálint György azon ritka emberek közé tartozott, akik életük végéig megőrizték kíváncsiságukat. Századik évében is olyan örömmel kóstolt bele a saját maga által készített bodzaszörpbe, mintha először kóstolná a teremtés ajándékát.

Bálint gazdát 1942-ben behívták munkaszolgálatra, 1944-ben Mauthausenbe, majd a gunskircheni koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan 1945-ben szabadult.

A háború után hazatért, a gyöngyöshalmaji birtokon megpróbálta folytatni a gazdálkodást, de 1948-ban kulákká nyilvánították, internálással fenyegették, elvették a földjét. Ő azonban nem adta fel, feleségével és kétéves kisfiával Budapestre menekültek a családi birtokról, agrármérnöki diplomát szerzett, továbbra is a mezőgazdasággal foglalkozott. Országos hírnévre az 1980-as évek televíziós szereplésekor tett szert, innentől hívták őt Bálint gazdának.

Később popsztárhoz is méltó rajongótábora lett a Facebook oldalán, ahol a paradicsom fiatalító hatásától kezdve az éppen aktuális kerti teendőkig változatos témák, tippek olvashatók. Cikkeket, könyveket írt, folyamatosan járta az országot, és azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a mezőgazdaságban és az élet egyéb területein is az európai értékek, minták lennének Magyarországon az irányadók.

Az ország kedvenc kertészmérnöke 101 éves korában hunyt el koronavírus-fertőzésben.

Kapcsolódó cikkünk:

https://akibic.hu/2016/02/05/nekem-sajat-istenem-van/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp