Magyar miniszterelnöke lesz Izraelnek

Jaír Lapid várhatóan az őszi ünnepekig irányítja majd a zsidó államot.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

Jair Lapid magyar származású, apja Tommy Lapid Izrael igazságügyi minisztere volt korábban, akinek az édesapját a pesti gettóból deportálták, majd meggyilkolták. Tommy Lapid édesanyjával menekült el Magyarországról, Wallenberg segítségével.

Tommy Lapid és Jair Lapid

A kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és várhatóan két hét múlva veszi át a kormánykoalíció vezetését Lapid.

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó Nir Orbach nevű képviselő azt közölte Bennettel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelentette indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likud indítványát, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szakértők szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot, s az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása.

Kapcsolódó cikkünk

Magyar származású miniszterelnöke is lesz az új izraeli kormánynak – Kibic Magazin

Jaír Lapídnak sikerült az új izraeli kormány megalakítása, amely két héten belül felesküdhet, benne 3 magyar miniszterrel. Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a többpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Rivlinnek: sikerrel jártak az erőfeszítései.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp