Visszaváltható palackok árából készült Tóratekercs egy elesett katona emlékére

Több száz diák mindegy 200 ezer újrahasznosítható palackot gyűjtött össze, hogy az utánuk kapott pénzből finanszírozzák egy új tekercs megírását.

Omer Tabib őrmester tavaly májusban esett el a Falak őrzői hadművelet során a Gázai övezetben, miután egy tankelhárító rakéta eltalálta a katonai járművet, amelyben tartózkodott. Az elesett katona lakhelyéhez közeli vallásos középiskola vezetője, Snior Kec rabbi azon kezdett el gondolkodni, hogy mivel tudná a család gyászát valamivel könnyíteni.

Omer Tabib

A rabbi, aki korábban nem ismerte az elesett katonát, elkezdte látogatni a gyászoló családot.

„Először nagyon nehéz volt, csak ültünk és sírtunk, és próbáltunk erőt önteni a családba a hit erejével”

– mesélte Kec rabbi a Ynet-nek. Később, amikor már a rabbi és a család kapcsolata barátibbá vált, jött az ötlet, hogy bevonják a vallásos iskolák diákjait, hogy ők is jobban magukénak érezhessék Tabib hősiességének emlékét.

Ekkoriban merült fel az is, hogy egy új Tóratekercs írásával állítsanak emléket az elesett katonának, amire a család igennel válaszolt. Egy új Tóra megírásának azonban magasak a költségei, mire jött a következő gondolat, amely az újrahasznosítható palackok gyűjtése és azok visszaváltása után kapott összeg felhasználásáról szólt. Ezzel a diákok bevonódtak Tabib emlékének őrzésébe, a Tóra világát is támogatták, sőt, még a környezetük megtisztításában is segédkeztek.

Az iskola több száz diákja neki is kezdett a palackok összegyűjtésének, amiben a helyi önkormányzat is segédkezett lerakóhelyek kijelölésével. Végül közel 200 ezer palackot sikerült összegyűjteniük, és az abból szerzett több tízezer sékel elég lett a Tóratekercs felére. Az összeg másik felét adományokból szedték össze.

Kec rabbi diákjaival és az összegyűjtött palackok

A múlt héten Tabib édesapja és Kec rabbi egy megható ceremónia keretében együtt írták rá a tekercsre a Tóra utolsó szavát. Az elmúlt sábbátkor pedig már ebből a Tórából olvasták fel az aktuális hetiszakaszt abban zsinagógában, amelyet Tabib családja is látogat.

Személyesen köszönöm minden fiúnak és lánynak, akik részt vettek az akcióban” – mondta az elesett katona édesanyja.

Sosem képzeltem, hogy ilyen valaha megtörténhet, de ez a fájdalmas valóság, amiben élünk, egyszerre boldog és szomorú ez az esemény”

tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp