Különleges műemlék került elő az ipolysági zsidó temetőben

Jelenleg az egyedi kivitelezésű kohanita kapu és erkély megmentésén dolgoznak a helyi önkéntesek és a múzeum munkatársai.

Az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása során fedezték fel az elmúlt napokban a temető falába beépített kohanita kaput és erkélyt, írja a Felvidék.ma. A temető megtisztítását vezető Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa, valamint a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatója a portálnak elmondta:

„A munkálatok során fedeztük fel a kohanita erkélyt, tudomásom szerint az ilyen kivitelezésű szakrális építmény igen ritka a környékünkön.”

A tágabb régióban csupán a balassagyarmati és a lévai zsidó temetőben marad fent hasonló építmény. Az ipolysági kohantia erkélyen a becslések szerint akár 10-12 személy is elfért.

A kohanita kapu és erkély az ipolysági zsidó temetőben (Fotó: Felvidék.ma)

A műemléket az elmúlt évtizedekben alaposan benőtte a növényzet, amit önkéntesek segítségével sikerült megtisztítani, olvasható a felvidéki lap beszámolójában. A cél a műemlék megmentése lenne, aminek érdekében szeretnék az erkély állagmegőrző munkálatait elvégezni, valamint a lépcsőkhöz az utcáról vezető, szintén rossz állapotban lévő vaskaput is szeretnék helyreállítani.

A tervek szerint a temető kőkerítésén egy kétnyelvű tábla is jelezné a történelmi mementóként álló kohanita kaput.

Kohanita kapura és erkélyre egyébként az azért volt szükség, mert a kohaniták nem léphetnek a temetőkbe, így az erkélyről tekinthették meg szeretteik temetését.

Elhagyatott zsidó emlékek nyomában – Kibic Magazin

„Az a leggyönyörűbb az egészben, ha valaki megkér, hogy találjam meg a családjának a sírkövét” – mondja Király Mátyás, a régió zsidóságának elhagyatott emlékeit bemutató abandoned jewish memories nevű oldal létrehozója. Nógrádi zsidó temetők látogatása közben beszélgettünk vele. A holokauszt pusztítása után Európa számos részén a valaha ott élt zsidóságnak ma már csak egykori zsinagógák épületei, temetők sírkövei őrzik emlékét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp