Budapesten írna történelmet Izrael legnagyobb reménysége

A 18 éves Anasztázia Gorbenko lenne az első izraeli úszó, aki érmet szerez az úszó-világbajnokságok történetében.

Budapesten rendezik napokban a 19. úszó-világbajnokságot, amire Izraelből is érkezett egy 26 sportolóból álló küldöttség. Köztük az izraeli úszósport legnagyobb reménysége, Anasztázia Gorbenko, aki tavaly, szintén a Duna Arénában meglepetésre Európa-bajnok lett 200 méteres vegyesúszásban, többek között a szám koronázatlan királynőjét, Hosszú Katinkát legyőzve.

Anasztázia Gorbenko a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dabiban 2021 decemberében

Gorbenko, akinek egyébként pont Hosszú a példaképe, azóta már több versenyen is bizonyította, hogy az Európa-bajnoki címet nem csak a puszta véletlennek köszönheti. A még mindig csak 18 éves úszó két aranyérmet is szerzett tavaly év végén az Abu-Dabiban megrendezett rövid pályás úszó-világbajnokságon, ahol a 100 m vegyes és az 50 m mellúszás számokban bizonyult a legjobbnak.

A rövid pályás úszás persze egy egészen más történet, Gorbenko azonban remekül kezdett a tegnap reggel, és az előfutamát megnyerve, a harmadik legjobb idővel (2:10:23) került az elődöntőbe 200 m vegyesúszásban. Az elődöntő már kicsit gyengébben sikerült ugyan, de a döntőbe jutás így is összejött, de már csak a hatodik legjobb időeredményt (2:10:54) hozta az izraeli sportoló, akitől országa az első világbajnoki érmét várja.

Anasztázia Gorbenko Haifán született, Ukrajnából alijázott (bevándorolt) szülők gyermekeként. Kilenc éves korában kezdett el úszni a Maccabi Kiryat Bialik úszócsapatában. 2018-tól pedig a Wingate Sportakadémia keretei között edzett. Ugyanebben az évben ifjúsági olimpiát nyert Argentínában 200 méteres vegyesúszásban.

Ahhoz, hogy Gorbenkónak összejöjjön az áhított érem, a ma esti döntőben legalább a tavalyi formáját kéne hoznia, akkor az Európa-bajnokságot 2:09:99-es izraeli rekorddal nyerte meg.

A döntőben Hosszú Katinka is ott lesz ugyan, Gorbenkónak azonban valószínűleg nem vele, hanem a győzelemre legesélyesebb két amerikai úszóval (Walsh és Hayes), illetve az ausztrál, a kanadai, a koreai és a japán versenyzővel kell megküzdenie az világbajnoki éremért.

A 200 m vegyesúszás női döntőjét ma este 19:27-kor rendezik meg a budapesti Duna Arénában.

Egy 17 éves izraeli úszó taszította le a trónról Hosszú Katinkát – Kibic Magazin

Az izraeli Anastasia Gorbenko 200 vegyesen nyert aranyérmet a budapesti úszó-Európa-bajnokságon, megelőzve a magyar klasszist, aki 2010 óta mindig megnyerte ezt a számot. 2010 óta folyamatosan Hosszú Katinka nyerte a 200 méteres vegyes úszást az Európa-bajnokságokon. A budapesti kontinenstornán azonban a 17 éves izraeli Anastasia Gorbenko és a brit Abbie Wood is megelőzték a döntőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp