Könnyen tudtam azonosulni a zsidó emberekkel, mert ők is elfogadtak

A cedaka, a társadalmi igazságosság, a zsidó értékek mindig fontos alapja volt az OR-ZSE társadalomtudományi képzésének, ahol többek között cigány diákok is sikeresen végeztek az elmúlt években. A befogadás pedig közelebb hozta egymáshoz a különböző háttérből származó embereket.

Sok kirekesztett társadalmi csoportból érkeznek ide hallgatók

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen a rabbi és a zsidó vallási és kultúratörténeti képzések mellett, létezik egy alkalmazott társadalomtudományi képzés is. Az OR-ZSE ugyanis szociális munkásokat is képez. A szakon a társadalomtudományi elméleti és gyakorlati tárgyakkal párhuzamosan a hallgatók zsidó filozófiát, történelmet és hébert is tanulnak.

Természetesen a szociális munka hagyományai, a szegények, özvegyek, árvák segítése, az egyik legjellegzetesebb tevékenysége volt a zsidó közösségeknek egészen napjainkig. A 90-es évektől működő szak végzettjei a zsidó szociális intézményrendszer minden szegmensében megtalálhatók.

Ezen a hét féléves egyetemi alapszakon zsidó és nem zsidó hallgatók vegyesen voltak jelen az elmúlt két évtizedben. Az oktatás a cedaka, a társadalmi igazságosság, a zsidó értékek szellemében zajlott mindig.

Az elmúlt évek fejleménye, hogy jelentős számú cigány hallgató is sikeresen végzett és tanulnak jelenleg is a szakon. Mivel kis létszámú képzésről van szó (kb. 10-20 hallgató évfolyamonként), a családias hangulat jellemző. Így a hallgatók sokszor megnyílnak, szívesen beszélnek az életükről. A saját nehéz élmények, az érintettség, a kirekesztettség megélése többletértéket is ad a segítő szakembernek. Tehát aki nem csak könyvből hallott a szegénységről, diszkriminációról, de meg is tapasztalta azt, bizonyos esetekben jobban megérti az ügyfeleit.

Háberman Zoltán, tanszékvezető egyetemi docens az OR-ZSE szociális munka és társadalomtudományi tanszékén

A szociális munkás szak alapértéke, a társadalmi befogadás és az emberi jogok érvényesítése. Nem véletlen tehát, hogy sok olyan társadalmi csoportból is érkeznek hallgatók az egyetemre, akik valamilyen kirekesztett, lenézett réteghez tartoznak.

Az OR-ZSE szociális munkás szak küldetése, hogy a magyar társadalmi problémák tekintetében pozitív változást hozzon létre, hogy minél több ember tudjon tanulni,

képezni magát, hogy kezükbe vehessék sorsukat és előbbre vigyék életüket és a környezetet, amiben élnek.

Háromrészes sorozatunkban két végzett és egy másodéves hallgatót mutatunk be, akik mesélnek az életükről, munkájukról. Mindhárom volt és jelenlegi hallgató is vállalja a cigányságát.

 

Könnyen tudtam azonosulni a zsidó emberekkel, mert ők is elfogadtak

Lakatosné Cellár Adrienn az OR-ZSE szociális munkás szakán végzett. Férjével, Krisztiánnal azért jelentkeztek ide, hogy kiszakadjanak abból a környezetből, ahol felnőttek.

„Mindig motivált, hogy meg tudjam mutatni, hogy sokkal többre vagyok képes, mint amit gondolnak rólam. Az OR-ZSE-n jó jegyekkel diplomáztam és angol nyelvvizsgát is szereztem. Büszke vagyok, hogy az OR-ZSE-n tanulhattam” – meséli Lakatosné Cellár Adrienn, aki Fejér megyében született, Székesfehérváron, és Sárkeresztúron nőtt fel.

A nagyszüleim neveltek fel, mert a szüleim elváltak. Van kettő édes és 3 testvérem apai ágon. Ahol felnőttem, ott főként cigányok élnek. Az általános iskola után egy szakközépiskolába jártam, amit nem fejeztem be. Mégis tanulni szerettem volna, ezért egy év kihagyás után jelentkeztem esti tagozatos érettségire Szabadbattyánba. Itt kezdetben egyedül voltam cigány származású. Egyetemre azért jelentkeztem, mert Krisztiánnal, a későbbi férjemmel az volt a vágyunk, hogy kiszakadjunk abból a környezetből, amiben felnőttünk.

„Mindig motivált, hogy meg tudjam mutatni, hogy sokkal többre vagyok képes, mint amit gondolnak rólam.”

Lakatosné Cellár Adrienn

Szeptembertől jelentkeztem mentálhigiénés mesterképzésre Vácra az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára. Évek óta dolgom a szociális szakmában a gyermekvédelem több területén, most egy új munkám van, amit nagyon szeretek, a Jezsuita Központban a Lehetőségek Iskolájában vagyok vezető asszisztens. A Lehetőségek Iskolája a társadalom peremére szorult felnőtteknek biztosít tanulási lehetőséget, hogy befejezzék az általános iskolai tanulmányaikat, és esélyük legyen munkához jutni vagy szakmát tanulni.

A célom, hogy tanítványaink egyre kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a hiányos ismereteik miatt.

Célunk továbbá, hogy oktatással segítsük azokat az embereket, akik meg akarják érteni a minket körülvevő világot, és a kezükbe akarják venni a sorsukat. Ahogy az időm engedi, a férjem takarító-cégében is dolgozom. Szívesen besegítek, takarítok diplomával is, hiszen a munka az munka.

Nagyon sokat adott nekem az OR-ZSE. Főképp azért, mert nagyon sok olyat tudtam meg a zsidó vallásról, kultúráról, zsidó történelemről, amit általában az iskolákban, egyetemeken nem tanítanak.

A zsidó kultúrát sokszor magaménak éreztem, az ünnepeken is szívesen részt vettem. A zsidó közösségben elfogadást kaptam, így könnyen tudtam azonosulni a zsidó emberekkel.

A cikk a MAZSÖK támogatásával valósult meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp