Izraeli földgázzal szabadulna Európa az orosz energiafüggőségtől

Egyiptom és az Európai Unió szerdán Kairóban egyetértési nyilatkozatot írt alá, amely szerint Izrael Egyiptomon keresztül exportál Európába földgázt.

A megállapodás szerint Izrael Egyiptomba szállítja a földgázt, ahol cseppfolyósítják a szállításhoz, majd azt hajókkal Európába juttatják. Az egyezmény segíteni fogja az Európai Uniót az orosz energiafüggőség Ukrajna inváziója nyomán elhatározott csökkentésében.

Ursula von der Leyen, Tarek el-Molla és Karine Elharrar a megállapodás aláírását követően

Karine Elharrar izraeli energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a memorandum aláírása megerősítette Izrael szerepét. „Ez óriási pillanat, amikor a kis Izrael a globális energiapiac jelentős szereplőjévé válik” – mondta Elharrar, s hozzátette, hogy a megállapodás rávilágított az Egyiptom és Izrael közötti együttműködés erősödésére is.

Izraeli gáz Európába

Az EU kétféleképpen tervezi a kooperációt Izraellel. Egyrészt az EuroAsia Interconnector, a világ leghosszabb és legmélyebb víz alatti elektromos tápkábelének lefektetésével, amely Cipruson és Görögországon keresztül köti majd össze Izraelt az EU elektromos hálózatával, másrészt az EastMed gázvezetékkel, a világ leghosszabb, szintén Izraeltől Ciprusig és Görögországig tartó gázvezetékével. Eddig egyik vezeték építése sem kezdődött meg, noha az EuroAsia Interconnector már rendelkezik uniós támogatással.

Az izraeli földgáz Európába jutása azonban számos kihívást rejt, és hosszú távú infrastrukturális beruházásokra lenne szükség hozzá. Mivel nincs csővezeték, amely összekötné a tengeri gázmezőket Európával, az egyik lehetőség egyelőre az, hogy a földgázt Egyiptomba szállítják, ahol cseppfolyósítanák, hogy hajóval exportálhassák Európába. Másik lehetséges forgatókönyv a Törökországba tartó vezeték megépítése lehetne, és a harmadik opció az EastMed-projekt. A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki ennek az utóbbi vezetéknek a magas költségei és életképességének kérdőjelei miatt.

Karine Elharrar, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Tarek el-Molla egyiptomi kőolajipari miniszter közös sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtették, hogy az egyezség Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán jött létre.

„Ez a bejelentés cáfolja azokat, akik régiónkban csak negatív erőket látnak, mint például a megosztottságot és a viszályokat”

– mondta Elharrar. „Ez a memorandum megmutatja, hogy kikövezzük a partnerség, a szolidaritás és a fenntarthatóság új útját” – emelte ki az izraeli miniszter.

Von der Leyen különleges pillanatnak nevezte, és üdvözölte a történelminek minősített megállapodás aláírását, s hangsúlyozta, hogy az segíteni fogja az EU-t abban, hogy megszabaduljon függésétől Oroszországtól.

Képes lenne-e Izrael kielégíteni az európai gáz-igényeket? – Kibic Magazin

Ukrajna orosz inváziója emberi, erkölcsi és gazdasági veszteség. De az is lehet, hogy ez lesz a fő katalizátora nem csak az oroszoktól, hanem a fosszilis energiaforrásoktól való függőség megszüntetésének. Izrael és Egyiptom földgáztermelők, és a kérdés az, hogy ők vagy más kelet-mediterrán potenciális termelők szóba jöhetnek-e a jelenlegi helyzetben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp