Sérti a zsidók vallásszabadságát a floridai abortusztilalom egy helyi zsidó közösség szerint

Egy floridai zsidó közösség kerestet adott be a bíróságon, mivel szerintük a zsidó vallási törvények olyan esetekben is megkövetelik a terhesség megszakítását, amelyeket az új floridai törvény kizárna.

A terhesség 15. hete utáni megszakításának floridai tilalma sérti a zsidók vallásszabadságát, mivel a zsidó vallási törvények bizonyos esetekben megkövetelik az eljárást – állítja keresetében egy Boynton Beach-i zsidó közösség. A floridai L’Dor Va-Dor közösség által az állami bíróságon benyújtott kereset szerint az abortusztilalom az állami alkotmány által garantált magánélethez való jogot is sérti.

Az abortuszhoz való jog mellett tüntetnek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt Washingtonban

„Hivatalunk bízik abban, hogy ez a törvény végül minden jogi kihívásnak ellenáll” – közölte e-mailben Ron DeSantis floridai kormányzó szóvivője. A floridai zsidó közösség szerint azonban az új törvény, amelyet DeSantis áprilisban írt alá, sérti az állam alkotmányának a vallásszabadságra vonatkozó garanciáját.

„A zsidók számára minden élet értékes, és ezért az új élet világra hozataláról szóló döntést nem lehet könnyedén kezelni, vagy állami parancsra meghatározni” – áll a keresetben. „A zsidó vallási törvények szerint az abortusz a nők egészségének, mentális vagy fizikai jólétének védelmében, vagy számos más, a floridai törvény által nem megengedett ok miatt lehet szükséges”.

A peranyagban az állam legfelsőbb bíróságának egy korábbi döntésére hivatkozva azt is kijelentették, hogy az állam alkotmánya garantálja az abortuszhoz való jogot. Florida ugyanis az egyike annak a 11 államnak, ahol a legfelsőbb bíróságok elismerték, hogy az állami alkotmányok védik az abortuszhoz való jogot.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott, mérföldkőnek számító ítéletében országszerte jogot biztosított az abortuszhoz, de egy múlt hónapban kiszivárgott véleménytervezet arra utal, hogy a bíróság republikánusok által kinevezett többsége készen áll arra, hogy ezt a törvényt hatályon kívül helyezze.

Abortuszellenes alkotmánybírónője lesz az USA-nak a feminista Ginsburg után – Kibic Magazin

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét. Az új alkotmánybíró az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti bírói gyakorlatában. Ha nem így cselekedne, akkor “nem tenne eleget hivatali feladatának” – szögezte le.

Több republikánus vezetésű állam a közeljövőben új abortuszkorlátozások bevezetésére készül, míg néhány demokrata vezetésű államban olyan törvényeket hoztak, amelyek védik azokat, akik más államokból származó nőknek segítenek abortuszhoz jutni. (Reuters)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp