Kóser gyufák gyártásába kezdtek Szegeden

A szegedi gyufagyárban úgy tudják, hogy ilyet sehol máshol a világon nem állítanak elő.

Hétfőtől kóser gyufákat is gyárt a Europe Mach szegedi gyufagyára, számol be a szeged.hu. A kóser gyufa ötletével a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Buk István, valamint a helyi vallási vezető, Kendrusz Attila kereste meg a német céget.

Kóser gyufa (Fotó: szeged.hu)

A kóser gyufák gyártásának hétfői megkezdése alkalmából tartott ünnepségen az is kiderült, hogy mitől is lesz kóser egy gyufa. A gyufafej ragasztóanyaga eddig kizárólag zselatinból készült, amelyet sertés feldolgozásából nyernek ki, ezért az így készült termék nem lehet kóser.

A szegedi gyárban viszont most olyan növényi alapú ragasztóanyagot használnak, amely alkalmas az oxidálóanyag ragasztásához, és megfelel a gyufagyártás követelményeinek. A gyárban úgy tudják, hogy ilyet sehol máshol a világon nem állítanak elő.

A kóser gyufák a nagyipari termeléstől elkülönítve, manufakturális körülmények között készülnek. Naponta 150-200 ezer extra méretű darabot gyártnak belőlük, ami hozzávetőlegesen hatezer dobozt jelent. A kóser termék 90 százalékát külföldön fogják értékesíteni, az egyik legnagyobb jövőbeli felvevőpiacuk az Egyesült Államok lehet, az ott élő nagy számú zsidóság miatt.

A szegedi gyárban abban bíznak, hogy világszerte minden zsidó család vásárolni fogja a kóser gyufát, és mellette a zsinagógák is. A szeged.hu szerint ezt erősítette meg Kendrusz Attila is, aki szerint a zsidó vallásúak számára szebbé válik a hagyományos gyertyagyújtás szombatonként és az ünnepnapokon a kóser gyufával.

Kendrusz Attila: A gyökértelenség nagyon rossz tud lenni – Kibic Magazin

16 éves kora óta tudja, hogy rabbi akar lenni, és miközben közösséget épít Szegeden, Kendrusz Attilának a sportlövészetre és a testedzésre is szakít időt. A fiával minden este elmondják a Smá kezdetű imát, és szeretné, ha számára már felnőttként nem lenne kérdés, hova tartozik. Kisfilm.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp